Yunet
 

Zdravlje

Mitrovački Dom zdravlja dobio savremene hidraulične ginekološke stolove

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 22. februar 2024. • 13:48 •

Mitrovački Dom zdravlja dobio savremene hidraulične ginekološke stolove

Sremskomitrovački Dom zdravlja dobio je tri nova savremena hidraulična ginekološka stola. Za ovu vrednu opremu iz gradskog budžeta izdvojeno je 1.300.000 dinara.

Da je reč o veoma vrednoj opremi svedoči i podatak da za mitrovački Dispanzer za žene, u poslednjih 25 godina nije kupljen nijedan ginekološki sto.

Kako je istakao dr Adil Elhag, direktor Doma zdravlja Sremska Mitrovica reč je o veoma vrednoj opremi, a tome svakako svedoči i podatak da za mitrovački Dispanzer za žene, u poslednjih 25 godina nije kupljen nijedan ginekološki sto.

“Cilj nam je da poboljšamo uslove rada u Dispanzeru za žene i da učinimo komfornije ginekološke preglede, koliko je to moguće jer prethodni ginekološki stolovi bili su stari oko 25 godina. Cilj svega toga jeste da povećamo broj preventivnih pregleda žena na karcinom grlića materice koji predstavlja drugi tumor po učestalosti kod žena, odmah iza tumora dojke, a to je tumor koji možemo otkriti u ranoj fazi i tada je izlečenje od 95 do 100%. Dom zdravlja je u organizovanom skriningu za karcinom grlića materice koje obuhvata žene od 25 do 64 godine, ta ciljna populacija biva pozivana od strane dispanzera, takođe žene koje nisu u tom godištu mogu da se jave kod svoga ginekologa, da se pregledaju, to je oportuni skriming dobiće isti tretman i pregled kao u organizovanom skriningu, rekao je Elhag.

Načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine Dražen Riđošić je istakao da Grad, iako nije osnivač, neprestano ulaže u zdravstvenu zaštitu. „Obezbedili smo tri ginekološka stola koja će omogućiti lakše i efikasnije preglede za naše sugrađanke. U prethodnom periodu izdvojili smo sredstva iz budžeta Grada za nabavku digitalnog mamografa za Opštu bolnicu, takođe specijalno vozilo kombi vozilo za potrebe hitne pomoći, u ranijem periodu i automobil za polivalentno patronažu, a pored toga i rashladne vitrine za vakcine”, rekao je Riđošić.

Prema njegovim rečima, lokalana samouprava Grada Sremska Mitrovica će se i u narednom periodu truditi da kvalitet zdravstvenih usluga podigne na viši nivo. U planu je nabavka još tri ginekološka stola, kao i 4 D ultrazvuka.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena