Yunet
 

Društvo

Počelo obeležavanje godišnjice tragedije u OŠ Vladislav Ribnikar

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 3. maj 2024. • 09:55 •

Počelo obeležavanje godišnjice tragedije u OŠ Vladislav Ribnikar Foto: Tanjug Vladimir Šporčić

Obeležavanje prve godišnjice tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, gde je učenik K.K. iz vatrenog oružja ubio devetoro đaka i čuvara škole, počelo je jutros ispred te škole okupljanjem porodica ubijenih, rođaka, prijatelja i građana.

Obeležavanje godišnjice počelo je u 8.40 sati, oglašavanjem sirena.

Mediji u Srbiji su u 8.41 na jedan minut prekinuli emitovanje programa, u znak sećanja na ubijene u tragediji.

Nešto posle 8.00 sati počeli su da pristižu roditelji ubijene dece, prijatelji i građani koji žele da iskažu solidarnost i empatiju.

Roditelji su u tišini palili sveće i ostavljali cveće na prostoru ispred škole, kao i građani, rođaci, drugovi ubijene dece i drugi učenici Ribnikara, koje kiša koja pada od juče popodne nije sprečila da odaju poštu tragično nastradalima.

Za građane i sve koji žele da obeleže godišnjicu tragedije omogućeno je upisivanje u knjige sećanja tokom celog dana, ispred ulaza u školu, a upisivanje poruka posvećenih nastadalima počelo je od ranog jutra.

U Ulici Kralja Milutina 10, ispred Ribnikara, postavljena je prostorno-likovna instalacija sa motivima plavih ptica i crvenim olovkama, kao simbolom izgubljenih mladih života.

U okviru plave likovne instalacije na vrhu su utisnuta imena nastradalih.

Kako je ranije rečeno, likovna instalacija je postavljena kao simbol zajedničkog sećanja i ostaće u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra.

Na ulazu u školu postavljena je ploča sa slikama i imenima nastradalih i ispisanim datumom kada se dogodila tragedija, 3. maj 2023. godine.

Ispred škole su sve vreme stajala dva policajca, a Ulica kralja Milutina je zatvorena za saobraćaj.

Godišnjica ubistva devetoro učenika i čuvara škole Ribnikara biće obeležena na više lokacija u Beogradu, u okviru programa „Buđenje“, pa će u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu biti organizovan forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava koja su se dogodila 3. maja prošle godine u Ribnikaru i 4. maja prošle godine u selima Dubona i Malo Orašje.

Građani će moći u posebne kutije da ostave svoje predloge i razmišljanja koja će biti važan materijal u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru, a za večeras je planiran scenski program.

Učenik K.K. je 3. maja prošle godine po dolasku u školu izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđenja, a zatim u dvoje učenika.

Nastavio je hodnikom ka učionici, gde je sa vrata pucao ka nastavnici i ostalim učenicima.

Nakon svega izašao je u dvorište i pozvao policiju.

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv oca i majke dečaka koji je počinio ubistva, Vladimira i Miljane Kecmanović i još dve osobe iz streljane u kojoj je dečak učio da puca.

Otac K.K. je u pritvoru, dok se njegova majka brani sa slobode.

 

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena