Yunet
 

Društvo

Gastronomsko nasleđe ,,Evropske Sahare”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 20. septembar 2022. • 17:29 •

Gastronomsko nasleđe ,,Evropske Sahare”

Bogato gastronomsko nasleđe najveće peščara Evrope, predstavljeno je u najnovijoj publikaciji Ukusi Deliblatske peščare. Pored promocije knjige, otvorena je istoimena izložba u Narodnom muzeju Pančevo.

Posle uspešnih i zapaženih izdanja Ukusi Đerdapa, Stare planine i Zlatibora, usledila je publikacija Ukusi Deliblatske peščare. U knjizi ćete saznati kako se prave valjušci, gomboce, pileći martaš, štrudle s makom i druga jela. Promocija knjige o ukusima ,,Evropske Sahare“, kako mnogi nazivaju Deliblatsku peščaru održana je u čardi nadomak jezera Kraljevac.

Svako zaštićeno prirodno dobro ima svoje znamenitosti, pored biljaka i životinja, važno je upoznati i nematerijalnu baštinu kraja, običaje, rituale koje neko stanovništvo ima, a pogotovo kako volimo dobro da pojedemo. Onda smo rešili da spojimo nematerijalnu baštinu sa prirodnom baštinom tako da je ova knjiga kao podsetnik ša sve imamo u Srbiji. – rekao je Dejan Zagorac, urednik knjige Ukusi Deliblatske peščare.

Ova knjiga predstavlja podsetnik da je nase gastronomsko bogatstvo jedan od najvećih turistickih potencijala.

Bavimo se turizmom u zaštićenom području Deliblatske peščare I gastronomija koao veoma bitan fakor. Ovom knjigom smo nekako prepoznali I sačuvali neka stara jela neke stare recepte i mi ćemo da se trudimo da na našem meniju poseban deo bude deo Klastera Deliblatska peščara. – istakao je Petar Stamenović, Klaster Deliblatska peščara.

Ova knjiga izdata je na srpskom i engleskom jeziku, a objavljena u izdanju Narodnog muzeja Pančevo i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka .

Nama je jako važno da određenu misiju culture spuštamo na jedan samorazumljiv nivo, da ljudi učestvuju u tome i lokalna zajednica. Lepo je videti ovde ljude koji su došli I osetili potrebu da budu ovde, a ja obećavam da ćemo mi nastaviti sa idejom promovisanja lepote naše zemlje. – rekao je Marko Krstić,direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Promociji knjige Ukusi Deliblatske peščare prisustvovali su brojni saradnici – predstavnici kulturnih, državnih, nevladinih i turističkih organizacija iz Južnog Banata.

Turistiko je svakako koje poreko našeg sekretarijata opredelila AP Vojvodina za razvoj turizma i mislim da nema veće sreće nego kada dođemo na ovakvo mesto i vidimo da su sredstva pametno opredeljena. – rekao je Milan Jarić, sekretarijat za privredu i turizam AP Vojvodine.

Mislim da je ovo potencijal koji Srbija mora da iskoristi. Teško da možemo da se proslavimo u proizvodnji mobilnih telefona ili raketa, imamo ovo što sun am ostavili preci u smislu kulturne baštine I Bog I priroda, što se tiče prirodnih lepota. Prolazeći biciklom kroz Vojvodinu uverio sam se u to da nemamo dovoljno autentične hrane u restoranima, I to je jako važno. – istakao je Robar Čoban, Color Press Group.

Inače, ova knjiga je svojevrsna najava manifestacije Ukusi Deliblatske peščare koja će se na ovom mestu održavati od sledeće godine, dok su u pripremi sledeća izdanja Ukusi Vranja i Ukusi Divčibara.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad