Yunet
 

Zdravlje

U Barandi i Sakulama održana akcija davanja krvi

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 2. maj 2024. • 09:11 •

U Barandi i Sakulama održana akcija davanja krvi

U Barandi je održana druga ovogodišnja akcija davanja krvi. Na teritoriji opštine Opovo tokom godine održava se nekoliko akcija, a u Crvenom krstu iz ovog mesta kažu da će u budućem periodu raditi na tome da što više mladih kada napune 18 godina postanu redovni dobrovoljni davaoci krvi .

Davanje krvi je humani čin, u okviru koga se u velikom broju slučajeva pomaže osobi koja se nikada ne upozna. Zato je važno uvek imati dovoljan broj davalaca krvi na akcijama koje se održavaju u organizaciji pokrajnskog Zavoda za transfuziju krvi. Krajem aprila održane su dve akcije u Barandi i Sakulama.

– Želja mi je bila da počenem da dajem krv upravo zbog toga što znam koliko to znači ljudima i koliko života može da se spasi. Ja sam sad drugi put dala kriv i nastaviću to da radim i ubuduće, rekla je jedna meštanka Barande

– To nekom može da spasi život i ljudima to može mnog da znači. A znači i meni i zato ću nastaviti da dajem krv, rekla je još meštanka Barande

Prema rečima Dragana Avramović sekretarke Crvenog krsta Opovo od prošle godine na teritoriji ove južnobanatske opštine održava se 5 akcija, u po dva mesta. Prva ovogodišnja akcija održana je u Sefkerinu i Opovu.

– Ovo je druga po redu akcija u Barandi i Sakulama, očekuju nas još dve u Opovu i Sefkerinu i još po jedna u Barandi i Sakulama na jesen. Gledamo da to sve ravnomerno rasporedimo tokom godine. Mi moramo da nađemo način da motivišemo ljude da znaju da kada se organizuje akciju dođu i daju krv. Mi smo imali problem gde su davaoci stari, polako ulaze u period života kada više ne mogu da daju krv. Sada skupljamo mlade davaoce jer su oni ti koji će ostati tu narednih decenija, rekla je Dragana Avramović – sekretarka Crvenog krsta Opovo.

U opovačkom Crvenog krstu apeluju na mlade sugrađane da kada bude organizovana naredna akcija dođu i vide kako ona izgleda, mogu da dobiju sve važne informacije i odluče da postanu dobrovoljni davaoci krvi. Dragana Avramović podseća da je davanje krvi humani čin kojim može da se spase nečiji život.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena