Yunet
 

Društvo

Zahvaljujući merama opštine Stara Pazova preko 90% romskih đaka završava osnovnu i srednju školu

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 8. april 2024. • 00:00 •

Zahvaljujući merama opštine Stara Pazova preko 90% romskih đaka završava osnovnu i srednju školu

Predstavnici romske zajednice u Srbiji obeležili su Međunarodni dan Roma, koji se slavi u više od 500 najvećih gradova u svetu. Opština Stara Pazova vodi jednu od najuspešnijih inkluzivnih politika kada je ova etnička zajednica u pitanju.

Već deset godina sprovodi se nagrađivanje romskih učenika u osnovim i srednjim školama, obezbeđuje se školski pribor za učenike osnovnih škola, obezbeđuju se besplatne mesečne markice za učenike srednjih škola, vrše se prezentacije afirmativnih mera za upis u srednje škole, daje se podrška prilikom odabira željene škole i podrška prilikom apliciranje za stipendijski program. Sve ovo ima za rezultat visok procenat od preko 90% đaka romske nacionalnosti koji završe osnovnu i srednju školu.

Sa druge strane, lokalna samouprava u saradnji sa ostalim institucijama sprovodi i brojne projekte podrške odraslima u romskoj populaciji u opštini Stara Pazova na poljima kao što su njihovo stanovanje, ishrana, odevanje, zdravstvena i socijalna zaštita, obrazovanje i zaposlenje.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena