Yunet
 

Društvo

Mlad inovator Andrej Filko iz Stare Pazove

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 30. april 2024. • 00:00 •

Mlad inovator Andrej Filko iz Stare Pazove

Andrej Filko iz Stare Pazove je maturant sremskomitrovačke gimnazije, jezičko – društvenog smera, ali veoma ga privlači IT sektor i programiranje. Sa svoja dva školska druga Dušanom Došenom i Andrejom Ilićemu uz podršku mentorke Nade Mišković, profesorke informatike, kreirao je aplikaciju „Bquiet“ za mobilni telefon, koja je pobedila na državnom takmičenju u okviru 13. mts konkursa a zatim i na regionalnom takmičenju u organizaciji Telekoma na kom je učestvovalo 15 timova iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

„Mi smo u bukvalnom smislu počeli od same nule, više smo imali programerskog entuzijazma nego programerskog znanja tako da smo sva trojica učili taj program i programerski jezik i sve to iz početka smo počeli da razvijamo. To je sve trajalo od septembra do januara dok nismo predali aplikaciju. Napravilo smo aplikaciju koja automatski gasi zvuk telefona kada uđete u neki objekat na primer u crkvu, školu, posao, pozorište...“; izjavio je Andrej Filko.

Njiho idejno rešenje za aplikacija koja utišava telefon na mestima koja korisnik označi kao bitna je njihov prvi zajednički projekat na koji su mnogo ponosni.

Pobednički tim iz Srbije u kojem je bio i Staropazovčanin dobio je nagradno putovanje u Barselonu na svetsku konferenciju Offf Barsolna gde su boravili početkom aprila.

Bilo je vremena i za turističko razgledanje ovog grada iz kog su se vratili puni utisaka. Saznajemo da za sada pristup aplikaciju imaju samo autori, koji planiraju da rade na njenom usavršavanju a pre toga čeka ih maturski ispit i upis na Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

-->Tweet --> Share Tweet

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena