Yunet
 

Kultura

Radionica sa predškolcima „Slovo po slovo”

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 23. april 2024. • 00:00 •

Radionica sa predškolcima „Slovo po slovo”

U petak, 19. aprila, na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ je realizovana radionica „Slovo po slovo“ sa decom predškolske grupe iz Vrtića „Pčelice“.

Vaspitačice, Dragana Šikman i Gordana Obradović, svoje predškolce uče azbuku. Stigavši do slova „K“, prva asocijacija im je bila knjiga. A najzanimljivije i najrazličitije knjige „žive“ u biblioteci. Za ovaj susret, bibliotekarka Borislava je izdvojila neke od njih i priredila izložbu. Cilj je bio da se kod dece probudi interesovanje za čitanje, te ih tako podstakne da što pre savladaju azbuku i počnu svoje samostalno druženje s pisanom rečju.

Nakon igre „na slovo, na slovo“ usledilo je čitanje odabranih naslova. Decu su posebno zainteresovale dve priče, o devojčicama Maji i Tamari. Maja je glavni lik u priči „Ne volim knjige. Ne volim. Nimalo. I tačka.“ autora Eme Peri i Šeron Dejvi. Ona je stalno dobijala knjige na poklon i koristila ih je na razne načine, za žongliranje, spuštanje niz stepenice, ali nikada nije ni pogledala priče koje su bile unutra. Sve dok knjige nisu odlučile da im je dosta! Šta je motivisalo jednu takvu devojčicu da zavoli čitanje otkrili su mališani zajedno sa bibliotekarkom. Druga devojčica, Tamara, je učenica prvog razreda i ne ume da čita i piše. O njoj je pisala Jasminka Petrović u svojoj knjizi „Od čitanja se raste“. Mama je očajna, tata se ljuti, ali nju baš briga za slova. Kako su jedan deda, jedan oposum, jedna Hajdi, plus internet, pomogli Tamari da nauči da čita i piše imali su priliku da saznaju, takođe.

Neki od mališana su prepoznali sebe u liku ovih dveju devojčica i nadamo se, pronašli način da zavole čitanje.

 

Izvor i foto: bibliotekabackapalanka.com

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena