instagram
 
instagram

Društvo

Sindikalci nezadovoljni minimalcem, zadovoljni postignutim u zdravstvu

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 29. decembar 2023. • 13:54 •

Sindikalci nezadovoljni minimalcem, zadovoljni postignutim u zdravstvu

Minimalna cena rada bila je kamen spoticanja između reprezentativnih sindikata i poslodavaca u ovoj godini i to je ono čime sindikati nisu zadovoljni, dok su pomaci postignuti na polju komunalnih preduzeća, kulture, zdravstva i prosvete, ocenjuju sindikalci.

Kako se sindikati nisu dogovorili sa predstavnicima poslodavaca o minimalnoj ceni rada, Vlada je odlučila da to bude 270 dinara po radnom času, što je mesečno maksimalno 47.000 dinara neto. U Savezu samostalnih sindikata smatraju da je to nedovoljno, naročito zbog inflacije koja najviše pogađa upravo one koji zarađuju najmanje, a nezadovoljni su i prosečnom zaradom u Subotici koja je ispod republičkog proseka.

 „Suština je u tome, kako gledamo prema podacima vidimo da je sve veći profit stranih kompanija i mislim da taj kapital ne prenesu radnicima kako bi trebalo i smtaramo da bi i prosečna zarada trebalo da bude veća,“ naveo je Ištvan Huđi, predsednik Saveza samostalnih sindikata Grada Subotice.

S druge strane, dobri rezultati postignuti suza radnike u javnim i javno komunalnim preduzećima u Subotici, kojima su produženi kolektivni ugovori i koje od Nove godine očekuje povećanje plata.

Ipak, možda najveći uspeh u godini za nama postignut je u oblasti zdravstva i socijalne zaštite koje očekuje povećanje zarada od 2024. godine, dok su medicinske sestre i tehničari dobili deset posto uvećanje. Osim toga, značajno je što je 59 zdravstvenih radnika koji su radili tokom kovida, dobili ugovore na neodređene u subotičkoj Opštoj bolnici.

„Ono što je jako bitno i na čemu sindikat insistira jeste sukcesivno povećanje i ono što što bi zadovoljilo naše zahteve to bi bilo 30 odsto povećanja u kalendarskoj godini za sve zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti,“ naveo je Nikola Pavković, ispred sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti u SBO.

Kao jedan od najvećih uspeha u ovoj godine, u subotičkom Savezu samostalnih sindikata ističu rad na povezivanju radnog staža radnicima „Solida“ u čemu su i uspeli krajem godine, čime je ispravljena nepravda, a oni koji treb da odu u penziju konačno mogu da odahnu.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena