120362-skolska-slava-sveti-sava-obelezena-i-u-subotici
instagram
 
instagram

Društvo

Školska slava Sveti Sava obeležena i u Subotici

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 29. januar 2024. • 13:29 •

Školska slava Sveti Sava obeležena i u Subotici

Školska slava, Sveti Sava obeležena je protekle subote u osnovnim i srednjim školama širom Subotice.  Naša ekipa ispratila je priredbu u OŠ „Jovan Mikić“, u kojoj su đaci izveli kulturno-umetnički program posvećen zaštitniku prosvetnih ustanova.

Muzičke tačke, etno muzika, recitacije posvećene prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju, himna Svetom Savi, ali i ikona i slavski kolač - tako je izgledala proslava Savindana u OŠ „Jovan Mikić“. Jedna od učesnica priredbe, učenica šestog razreda Sonja Perić, pevala je u horu, a prema njenim rečima, zaveštanje najmlađeg sina Stefana Nemanje i danas se čuva među mladima.

„Ja učestvujem u horu, pevam himnu Svetom Savi i pevamo pesmu „Deca neba“. Ovaj dan je jako važan zato što je Sveti Sava naš srpski arhiepiskop, izgradio je prve srpske manastire i škole.“

Osnovna škola „Jovan Mikić“ odlučna je u nameri da decu uči vrednostima koje je utemeljio Sveti Sava, poručila je direktorka Marija Milodanović.

„Mi svake godine ovaj dan veoma svečano proslavljamo, učenici sa svojim nastavnicima pripremaju prigodnu priredbu, sa velikim trudom i ljubavlju pripremaju i poruka ove naše manifestacije je da smo vrlo odlučni da našu decu učimo vrednostima koje je utemeljio Sveti Sava, verujući da smo tako na pravom putu i da je naš pogled u budućnost zaista svetosavski.“

Priredbi su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, koji se trude da na Savindan obiđu što više subotičkih škola.

„Poruka je da treba da pratimo sve vrednosti i tekovine koje nam je Sveti Sava ostavio, a ostavio ih je zaista mnogo i to ne samo srpskom narodu, već i svim ostalim narodima. Važno je da se deca uče na idejama Svetosavlja i da na taj način grade svoju budućnost, jer je to jedna lepa i sigurna budućnost – poručila je sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović.

Sveti Sava se kao školska slava obeležava od 1840.godine.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin