instagram
 
instagram

Društvo

„Učimo svi zajedno” – promocija inkluzivnog obrazovanja

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 26. april 2024. • 14:15 •

„Učimo svi zajedno” – promocija inkluzivnog obrazovanja

Subotica je jedan od dvadeset gradova iz Srbije u kojima se sprovodi projekat „Učimo svi zajedno“ posvećen promociji inkluzivnog obrazovanja. Jedna od aktivnosti bila je i priredba u OŠ „Matko Vuković“ u kojoj su učestvovale još dve škole – „Hunjadi Janoš“ iz Čantavira, te Hemijsko-tehnološka škola, a koja je za cilj imala da ukaže na pozitivan uticaj inkluzivnog obrazovanja.

Inkluzivno obrazovanje je kvalitetno obrazovanje koje uvažava različitosti, sposobnosti i potencijale svakog deteta i koje pruža dodatnu podršku učenju svakom detetu kome je to potrebno. Šta je za njih inkluzija, učenici tri škole predstavili su kroz pesmu, a svi zajedno su učestvovali i u oslikavanju slova.

„Za mene je inkluzija da nije bitno da li je neko drugačiji, stariji ili mlađi, siromašniji ili bogatiji“ – rekla nam je učenica šestog razreda OŠ „Matko Vuković“, Katarina Popović, dok Jovana Kašić iz drugog razreda kaže da treba da se igramo, volimo i pomažemo jedni drugima.

Tri subotičke škole učesnice projekta prepoznate su kao one kojima je potrebna pomoć u uvođenju inkluzivne prakse. Iz OŠ „Matko Vuković“ kažu da je podrška učenicima od presudnog značaja, kako bi napredovali prema svojim mogućnostima i sposobnostima, te da su prihvaćeni u društvu.

„Mi smo prepoznati kao škola koja već dugo ima svoje opredeljenje da je inkluzija deo našeg svakodnevnog života, ali sam projekat nudi široke mogućnosti da se ta inkluzivna praksa malo nadogradi, kako kroz podršku učenicima, tako i kroz podršku nastavnicima u njihovom ličnom razvoju i usavršavanju“ – poručila je direktorka OŠ „Matko Vuković“, Mirjana Stevanović.

Cilj projekta je unapređenje kvaliteta i promocija inkluzivnog obrazovanja, a u okviru njega je na nivou grada formirano i radno telo, kao intersektorsko telo za inkluzivno obrazovanje, koje čine stručnjaci iz različitih oblasti.

„Sve jedinice lokalne samouprave koje učestvuju u ovom projektu podržane su sa grant programima i u okviru njih realizuju svoje projektne aktivnosti, dakle imaju svoj projekat. Naša lokalna samouprava učestvuje sa projektom „Ne napuštaj školu“, koji treba da unapredi mehanizme podrške deci, odnosno učenicima, njihovim roditeljima, kako bi obuhvat dece iz osetljivih grupa bio što veći i kako bi se smanjilo osipanje dece iz osetljivih grupa iz vaspitno-obrazovnog sistema“ – istakla je članica Gradskog veća za obrazovanje i kulturu, Milanka Kostić.

Projekat „Učimo svi zajedno“ vredan je pet miliona evra i sprovode ga  Ministarstvo prosvete i UNICEF, uz finansijsku podršku Evropske unije. U njega je uključeno 20 jedinica lokalne samouprave, kao i 10 odsto škola u Srbiji, te oko 5.000 stručnjaka iz obrazovanja i drugih oblasti.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena