kako-pomoci-organizmu-da-se-izbori-sa-virusima
instagram
 
instagram

Zdravlje

Kako pomoći organizmu da se izbori sa virusima?

RTV Subotica • Silvia Martinović • 15. januar 2024. • 12:07 •

Kako pomoći organizmu da se izbori sa virusima?

Zimski period je sam po sebi veoma izazovan za zdravlje, pogotovo kada se dešavaju velike oscilacije u temperaturi, kao što je to slučaj poslednjih nekoliko nedelja. Ipak, postoji nekoliko načina da pomognemo organizmu da se izbori sa virusima koji haraju od početka jeseni pa sve do proleća.

Kada govorimo o jačanju imuniteta na prirodan način, to je nešto što treba da radimo tokom cele godine, a ne samo zimi, ili kada smo već bolesni – objašnjava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica. Postoji mnoštvo načina, ali najbitnija je zdrava, a pre svega pravilna ishrana puna vitamina, minerala i antioksidanasa.

- Na prvom mestu su namirnice upravo sa ovim važnim nutrijentima, to su voće i povrće. To je nešto što bi trebalo da se nalazi na jelovniku svakog dana tokom cele godine, a u ovom zimskom periodu predlažemo da se obrati još više pažnje na to. Da unosimo hranu koja obiluje vitaminom A, vitaminom C, vitaminom E, to su prirodni antioksidansi koji jačaju naš imunitet. Sada možemo naći obilje ovih namirnica koje sadrže ove vitamine i antioksidanse, takvi su pomorandža, limun, kivi, zaista se mnogo toga može naći u prodavnicama i prilagoditi budžetu, koje su namirnice jeftinije, da ih koristite. Tu je i kiseli kupus koji sadrži obilje vitamina C i treba često da ga unosimo u organizam.

Kada je povrće u pitanju, najzdravije je da ga koristimo u vidu svežih salata, ali i čorbe i variva su svakako dobri za jačanje imuniteta. Nakon novogodišnjih i božićnih praznika, kada je trpeza po običaju bogatija i masnija nego inače, treba da težimo ka tome da nam ishrana bude raznovrsnija, sa što manje teških jela i slatkiša.

- Čim nemamo dobre i kvalitetne probiotske kulture u našim crevima, nemamo ni jak imunitet. Stoga unošenje namirnica koja su bogata probiotskim kulturama kao što su različite vrste zakiseljenih mlečnih proizvoda, posebno onih koji sadrže probiotske kulture, svakako doprinose jačanju našeg imuniteta, kao i unošenje hrane koja ne sadrži puno masti, kojiase ne prži, ne pohuje, zapravo poguduje jačanju našem imunitetu - tvrdi naša sagovornica.

Bitna je i hidratacija organizma, pa unos veće količine tečnosti, prvenstveno vode ili zelenog čaja ili čaja od đumbira i limuna može da nam sačuva zdravlje. Ono što je bitno, da razne suplemente i vitaminske proizvode ne uzimamo na svoju ruku, već da se uvek konsultujemo sa izabranim lekarom, posebno kada su hronični bolesnici i starije osobe u pitanju.

Preporučujemo još …


Prenos utakmica na Trgu Subotice
Slušanost radija u Subotici u 2022. godini
Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Prenos utakmica na Trgu Subotice
Budi human - Helena
DDOR Osiguranje
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin