Yunet
 

Društvo

Projekat „Zajedno za sove”

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 8. novembar 2021. • 09:19 •

Projekat „Zajedno za sove”

Neformalna grupa ”Sremski sovići” realizuje projekat „Zajedno za Sove” u okviru projekta „Zeleni inkubator“, koji zajedno sprovode Mladi istraživači Srbije, Beogradska otvorena škola i Inženjeri zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Neformalnu grupu čine predstavnici građana koji pre svega vole prirodu i sove, a ujedno su aktivni u organizacijama civilnog društva koje deluju na teritoriji Grada Sremska Mitrovica (Ruralni Centar Sova, Pokret Gorana Sremska Mitrovica, Društvo za zaštitu proučavanje ptica Srbije, HabitProt, Ribilovačko udruženje Кaraš).

Кonkretan rezultat projekta biće izrađen dokument sa valorizovanim podacima o svim zimovalištama Utine na teritoriji urbanog i ruralnog područja Sremske Mitrovice, koji će biti predat Zavodu za zaštitu prirode, uz kampanju o podizanju svesti o sovama. Time će se značajno doprineti povećanju zaštite ove ugrožene vrste na teritoriji Sremske Mitrovice.

Kako se navodi u saopštenju grupe “Sremski sovići”, povod za ovu akciju bilo je sečenje krošnji stabala, na kom zimuju sove, u selu Noćaj. Sečenje krošnji se dogodilo usled redovnog održavanje elektro mreža i bilo je u skladu sa zakonom i saznanjima Zavoda i jedinice lokalne samouprave.

Nakon toga kontaktirani su nadležne inspekcije, od kojih su dobijena saznanja da uprkos dugogodišnjem volonterskom radu na praćenju stanja i brojnosti populacija sova u urbanom i ruralnom području Sremske Mitrovice, izostaje adekvatna komunikacija sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, te ovakve situacije nisu nemoguće.

Slične situacije dešavale su se i ranije u selima Laćarak, Martinci, Grgurevci, pa i u samom centru Sremske Mitrovice.

Kako bi bi se ovakvi problemi ubuduće izbegli, kontaktiran je Zavod i kao rezultat razgovora sa Nikolom Stojnićem, ornitologom Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, napisan je predlog projekta, tokom kojeg će članovi grupe obići teren, zabeležiti zimovališta sova, uraditi opise, uzeti GPS koordinate i popisati koliko sada ima sova, a zatim uraditi dokument i predati Pokrajinskom Zavodu za zaštitu prirode.

Ceo projekat pratiće izrada dokumentarnog filma o zaštiti sova, info – kampanja u medijima i na društvenim mrežama, kao i edukativne radionice u osnovnim školama.

Celokupan projekat biće sproveden tokom novembra.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena