Yunet
 

Društvo

Svrha dijaloga je da svi građani budu informisani o referendumu

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 7. januar 2022. • 09:47 •

Svrha dijaloga je da svi građani budu informisani o referendumu

Tematski društveni dijalog „Pravosuđe, državna uprava i lokalna samouprava i zaštita ljudskih prava i ravnopravnost polova – ishod referenduma“ održan je u Novom Sadu, kao drugi od ukupno tri takva skupa, koji treba da ukaže građanima na uticaj ishoda referenduma o ustavnim promenama na njihov život i da im pomogne da donesu odluku da li će izaći na glasanje 16. januara.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš istakao je u obraćanju učesnicima današnjeg skupa, koji organizuje resorni sekretarijat u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, da je zajednički zadatak svih učesnika usredsređivanje na interese građana, na zaštitu ljudskih prava u pogledu rezultata referenduma, kao i na značaj nezavisnog pravosuđa u oblastima zaštite ljudskih prava, ravnopravnosti polova i zaštite životne sredine.

– Hteli smo široko da postavimo ovaj razgovor, da uključimo predstavnike državnih organa i institucija, javne ličnosti iz različitih segmenata društvenog života, predstavnike civilnog društva i verskih zajednica, nacionalnih zajednica, predstavnike akademske zajednice i medija, te prevashodno stručnjake iz oblasti pravosuđa. Svrha ovog dijaloga jeste da sve građanke i svi građani Republike Srbije budu potpuno informisani o predstojećem referendumu – poručio je Sakalaš.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić istakla je da je ovako zamišljen društveni dijalog bitan s aspekta informisanja o ishodima referenduma, odnosno o tome šta se menja u zaštiti prava građana ako budu prihvaćene ustavne promene odnosno šta će biti u slučaju njegovog neuspeha.

– Prvi društveni dijalog smo imali 29. decembra u Beogradu, danas smo u Novom Sadu, a 12. januara bićemo u Kragujevcu. Želimo da svako jasno razume šta donosi odluka Narodne skupštine da se politika povlači iz pravosuđa i kako to dobro ili loše utiče na zaštitu ljudskih prava, što je ključni ishod referenduma – naglasila je Čomićeva.

Kako je navela, razgovor o referendumu je neophodan, jer svi imaju pravo da znaju šta ih čeka kada Srbija odluči hoće li ili neće prihvatiti promenu Ustava, a da bi se donele dobre odluke, treba imati i informacije o ishodima, odnosno promenama nakon odlučivanja.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je današnji događaj prikladan način za otvaranje političko-debatne godine u Skupštini APV, jer je tema o kojoj se razgovara veoma značajna.

– Reč je o jednoj od osnovnih tekovina Evropske unije – vladavini prava, a to je pitanje koje će obeležiti predstojeće godine. Sa ovim ustavnim promenama nećemo razrešiti sva pitanja i sporove koji su opterećivali prethodne decenije, ali su one bitne jer smo se obavezali da primenimo pravne tekovine Evropske unije i potpuno razdvojimo sudsku, izvršnu i zakonodavnu vlast. To su vrednosti kojima se stremi i mislim da na ovaj način stvaramo jedan ambijent u kome činimo dodatni korak ka tom cilju – rekao je Pastor. On je pozvao sve građane koji imaju pravo glasa da 16. januara izađu na referendum i donesu odluku u skladu sa svojim ubeđenjem.

Učesnici društvenog dijaloga će zajednički usaglasiti zaključke sa sva tri skupa i potom će ih predstaviti javnosti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad