Yunet
 

Društvo

Srpsko narodno pozorište dobilo novi sistem klimatizacije

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 21. mart 2022. • 10:56 •

Srpsko narodno pozorište dobilo novi sistem klimatizacije

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović posetio je Srpsko narodno pozorište, gde je u toku instalacija novog sistema klimatizacije – za grejanje i hlađenje, čiju nabavku je finansirala Pokrajinska vlada, a kojim se rešava višegodišnji problem najstarijeg srpskog teatra.

Ugradnja novog sistema klimatizacije neophodna je pre svega zbog dotrajalosti postojećeg, i radi postizanja maksimalne energetske efikasnosti i ekonomičnosti. Realizacijom ovog projekta energetski troškovi će se smanjiti za dodatnih 25 odsto.

– U minulim decenijama niko nije na tehnički adekvatan način uspeo da reši ovaj problem, jer stari sistem nije zadovoljavao funkciju i pravio je veliku buku. Siguran sam da će sada, uz najkvalitetniju opremu koju smo obezbedili, novi sistem odlično funkcionisati u godinama koje su pred nama, a to će značiti mnogo bolje uslove za zaposlene, ali i za sve posetioce i ljubitelje pozorišne umetnosti – izjavio je predsednik Mirović.

Prema njegovim rečima, Pokrajinska vlada je samo u protekle dve godine u Srpsko narodno pozorište uložila 300 miliona dinara, i to za održavanje, opremu i otklanjanje nedostataka u sistemu zaštite od požara, čišćenje i zaštitu fasade, kao i za finansiranje nabavke audio, video opreme i rasvete.

– Ovo činimo i zbog osećaja velike odgovornosti prema svima onima koji su tokom naše istorije gradili i izgradili – i u duhovnom i u materijalnom smislu – ovako snažnu kulturnu ustanovu kakva je Srpsko narodno pozorište, najstarije srpsko pozorište. Nastavićemo da povećavamo finansijsku podršku i za programske sadržaje SNP-a i to je naše trajno opredeljenje, jer to ovakva ustanova – svojim radom i svojim značajem u našem društvu – i zaslužuje – naveo je Mirović.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević izjavila je da je do pre šest godina vladala velika nebriga prema kulturnim isntitucijama, ocenivši da se od 2016. godine kontinuirano radi na jačanju njihovih kapaciteta.

– Danas je slika potpuno drugačija i svi mi, radnici u kulturi, veoma smo ponosni na sve rezultate i na to što se ravnomerno brine o svim institucijama kulture – izjavila je Miloševićeva navodeći kao važan i projekat rekonstrukcije suterenskog prostora Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, koji je uređen pre godinu i po dana, posle pola veka čekanja.

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov rekao je da se na uklanjanje starog sistema i ugradnju novog agregata za grejanje i hlađenje čekalo dugi niz godina, ocenivši to kao važnu investiciju za sve zaposlene i posetioce.

Ove godine nas očekuje i potpuna rekonstrukcija Scene ′Pera Dobrinović′ u vrednosti od 117 miliona dinara, ulažemo novac u kupovinu novih instrumenata za potrebe orkestra Opere SNP-a, i sve to zahvaljujući bezrezervnoj podršci Pokrajinske vlade u cilju očuvanja našeg najstarijeg teatra, naveo je Stankov.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena