Yunet
 

Društvo

Upis u srednje škole preko portala Moja srednja škola

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 29. mart 2022. • 11:45 •

Upis u srednje škole preko portala Moja srednja škola

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da će se sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole i upis u srednju školu i ove godine obavljati bez podnošenja papira, putem portala Moja srednja škola.

Umesto sedam mesta koje su roditelji do sada morali da posete, od prošle godine, jednim pristupom na portalu Moja srednja škola mogu da steknu uvid u sve neophodne rezultate i sprovedu sve korake za elektronski upis deteta u srednju školu.

Na navedenom portalu roditelji i drugi zakonski zastupnici će moći elektronskim putem, od 4. do 7. aprila, prvo da prijave svoje dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola.

Prijemni ispiti za ove škole, u skladu sa konkursom koji raspisuje resorno ministarstvo, biće realizovani u srednjim školama od 13. do 22. maja, a roditelji će uvid u rezultate moći takođe da pogledaju onlajn.

Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja, prema kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, biće održan od 27. do 29. juna. Roditelji će takođe imati uvid u preliminarne rezultate završnog ispita na pomenutom portalu 1. jula. Na istom portalu podnosiće se i žalbe na rezultate završnog ispita.

Takođe, i ove godine će lista želja moći da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 6. jula. Oni koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, tu listu mogu podneti u papirnom obliku u školama 6. i 7. jula.

Na samom kraju, roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Upis u srednje škole moći će da se obavi kompletno elektronskim putem, koristeći navedeni portal. Povezivanjem sa sistemom zdravstva prvi put je omogućen i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena