Yunet
 

Društvo

Obeležena 108.godišnjica Legetske bitke

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 4. septembar 2022. • 10:46 •

Obeležena 108.godišnjica Legetske bitke

Parastosom za poginule vojnike Timočke divizije prvog poziva iz sastava 13. puka „Hajduk Veljko Petrović”, polaganjem venaca i prigodnim kulturno-umetničkim programom, obeležena je, 108. godišnjica Legetske bitke kojom je prvi put posle Ticanove bune i formiranja Srpske Vojvodine, srpski narod učinio značajan napor za svoje oslobođenje i ujedinjenje sa maticom.

Vence i cveće položili su i predstavnici Vojske Srbije, Saveza potomaka ratnika Srbije, Podružnice Društva negovanja tradicije oslobodilačkih ratova od 1918. Sremske Mitrovice, Gradskog odbora SUBNOR-a Sremska Mitrovica, Opštinskog odbora SUBNOR-a Ruma, Mesne zajednice „Velike Drenove” i Mesne zajednice „Šašinci”, Gradskog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije i Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije Sremska Mitrovica.

Bitka na Legetu u okviru velike akcije Vojske Kraljevine Srbije pod nazivom Sremska operacija, odigravala se od petog do sedmog septembra 1914. godine. Timočka divizija Prvog poziva imala je taktički cilj – forsiranje reke Save, da bi se brzom akcijom zadržale neprijateljske vojne jedinice. Najveći teret prelaza preko Save kod Čevrntije izneo je 13. puk „Hajduk Veljko”, kao i delovi 14. i 15. puka. Bitka na Legetu je najtragičnija bitka u svim našim oslobodilačkim ratovima i bila je to prva srpska rečna plava grobnica.

Divizija je ispunila svoj zadatak zbog kojeg je krenula preko Save da omete neprijatelja i omogući Prvoj armiji nesmetane akcije, ali vojnički ona je doživela težak poraz i stradanje: oko 2000 poginulih, nestalih ili onih koje je odnela reka Sava, i oko 5000 zarobljenih i sprovedenih u austrougarske logore.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena