Yunet
 

Društvo

U toku kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 25. novembar 2022. • 13:09 •

U toku kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”

“Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25.novembra Međunarodnim danomborbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10.decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Nasilje nad ženama je svaki akt rodno zasnovanog nasilja koji dovodi do psihološke,fizičke, seksualne ili ekonomske povrede žene odnosno njene patnje, uključujući i pretnje takvim ponašanjem. U situacijama nasilja odgovornost za nasilje je uvek isključivo na onome ko čini nasilje, bez obzira na okolnosti koje mogu biti faktori podsticaja.

Statistika govori da:

Najčešće žrtve nasilja u porodici su žene,deca i stare osobe.Svaka druga žena doživljava neki oblik psihološkog nasilja u porodici.Svaka treća žena je doživela fizički napad od nekog člana porodice.Svaka četvrta žena izložena je pretnjama nasiljemOd januara meseca 2022.god. do oktobra meseca 2022.god. ubijeno je 23 žena u porodičnom nasilju.Centru za socijalni rad “Sava” u Sremskoj Mitrovici u periodu od novembra meseca 2021.god. do novembra meseca 2022.god. prijavljena su 233 slučaja nasilja u porodici, što je za10 odsto porast u odnosu na prethodnu godinu. Tokom ove godine, do novembra meseca usluge Sremskesigurne kuće koristi 9 žena i 13 dece.Centar za socijalni rad “Sava” pruža sledeće vidove podrške žrtvama nasilja u porodici:Smeštaj u Sigurnu kuću ili hraniteljsku porodicuInformisanje žrtve o nadležnostima institucija u sprečavanju nasilja u porodiciSavetodavni rad sa žrtvom nasilja, po potrebi upućivanje žrtve na psihoterapijski tretmanEkonomsko osnaživanje žrtava kroz uključivanje u stalnu novčanu pomoć (ukoliko ispunjavauslove),kao i pružanje pomoći u vidu davanja jednokratnih novčanih sredstavaPokretanje postupaka iz socijalne i porodično pravne zaštite.Međusektorska saradnja javnih službi, lokalne samouprave i nevladinihorganizacija u borbi protiv nasilja omogućava bolju i efikasniju razmenu informacija ali istvaranje sistema podrške žrtava nasilja u porodici.

Krajnji cilj našeg rada je da u lokalnoj zajednici razvijemo nultu toleranciju na svaki vid nasilja, te da naše sugrađane edukujemo i ohrabrimo da svaki oblik nasilja prijave nadležnim institucijama.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena