Yunet
 

Društvo

U toku prijave za plivanje za Časni krst

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 14. januar 2023. • 14:05 •

U toku prijave za plivanje za Časni krst

Svebor družina „Sveti Dimitrije“ i Srpska pravoslavna Crkvena opština sremskomitrovačka pri Hramu svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, uz blagoslov njegovog preosveštenstva vladike eparhije sremske gospodina Vasilija, a pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica i ove godine organizuje na religiozno-narodni način proslavu Bogojavljenja, jednog od najstarijeg i najvećeg hrišćanskog praznika.

Na obali reke Save, kod Hrama svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, u četvrtak, 19. januara održaće se po 24. put tradicionalno proslavljanje Bogojavljenja i plivanje u reci Savi za Krst časni. Godine 2022. učestvovalo je preko sto plivača i plivačica, a svake godine bude i po nekoliko hiljada posmatrača.

Na obali reke Save, u Hramu svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana – Male crkve, biće održana sveta liturgija u 9 časova, zatim oko 11 časova osveštenje vode, a ispred hrama prigodni program i nakon toga blagosiljanje plivača koji će kroz špalir školske dece u svečano obučenim stiharima, predstavnika vojske, policije i okupljenog naroda, sa litijama sići do reke i oko 12 časova zaplivati do Krsta.

​Po završetku plivanja biće proglašen pobednik u plivanju za Časni Krst i biće dodeljena priznanja, kao i svim ostalim učesnicima-plivačima i dobrotvorima.

​Prijavljivanje za viteško plivanje za Krst časni obavljaće se u prostorijama – kancelariji Male crkve svakim danom od 8 do 19 časova, a najkasnije do srede, 18. januara. Više informacija možete dobiti na brojeve telefona: Dragan Sabljov 063/81-40-999 i Andrija Avakumović 063/83-61-552.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena