Yunet
 

Društvo

Javna rasprava o Nacrtu Plana razvoja APV 2023-2030.

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 18. januar 2023. • 19:01 •

Javna rasprava o Nacrtu Plana razvoja APV 2023-2030.

Danas je u Sremskoj Mitrovici održana treća po redu javna rasprava o Nacrtu Plana razvoja AP Vojvodine 2023-2030. godine, dokumentu koji će trasirati razvojni put AP Vojvodine u narednih sedam godina.

Javnu raspravu otvorio je zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Radivoj Paroški podsetivši da je predlagač ovog strateškog dokumenta Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu u saradnji sa Razvojnom agencijom Vojvodine.

– Strateški ciljevi ovog dokumenta usmereni su pre svega na ubrzan ekonomski razvoj, Vojvodinu kao multikulturalnu sredinu, zatim energetski održivu i digitalno i prostorno povezanu Vojvodinu, te ekološki održivu sredinu koja je otporna na promene koje se tiču zaštite životne sredine – poručio je Paroški istakavši da će izradu Plana Razvoja AP Vojvodine pratiti i proces donošenja razvojnih planova jedinica lokalnih samouprava.

On je podsetio da je u kreiranju dokumenta učestvovalo 20 institucija AP Vojvodine sa preko 100 stručnjaka iz brojnih oblasti kao i da je preko 1000 ljudi iz civilnog i javnog sektora uzelo učešće u njegovoj izradi.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice, Svetlana Milovanović izarazila je zadovoljstvo što se treća diskusija o ovom važnom dokumentu održava baš u Sremskoj Mitrovici.

– Pohvalila bih teme koje je obuhvatio ovaj strateški dokument. Razmišljamo u istom pravcu, a Plan razvoja Grada Sremska Mitrovica je u završnoj fazi – rekla je Milanovićeva i pozvala sugrađane da uzmu aktivno učešće u raspravi.

Tokom dva bloka sesija, na temu ubrzanog ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine, interkulturalnosti, energetske efikasnosti te digitalizacije i saobraćaja u AP Vojvodini, govorili su brojni stručnjaci, predstavnici vlasti, članovi akademske zajednice te privatnog i civilnog sektora.

Izradu dokumenta podržavaju projekti Nemačko-srpske razvojne saradnje “Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja EU” i “Reforma javnih finansija-Agenda 2030” koje sprovodi GIZ u saradnji sa Republičkim sekratarijatom za javne politike.

Oba projekta finansira Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke, dok se drugi projekat sprovodi uz kofinansiranje Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad