Yunet
 

Društvo

Planetarijum u „Bajićevoj“ školi

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 1. februar 2023. • 10:51 •

Planetarijum u „Bajićevoj“ školi

Osnovnu školu „Slobodan Bajić Paja“ posetilo je Društvo „Planetarijum“, a tim povodom učenici ove škole imali su priliku da nauče mnogo toga iz oblasti astronomije, kao i da posete mobilni planetarijum koji je bio postavljen u fiskulturnoj sali škole.

Učenici od I do VIII razreda mogli su da vide zvezde kao i njihov položaj, a prikazan je i protok vremene u odnosu na prividno kretanje nebeskih tela. Uz sve to, posmatrali su Sunčev sistem kao i sva nebeska tela koja mu pripadaju: planete, njihove prirodne satelite i mala tela Sunčevog sistema.

Po rečima Marije Han, direktorice OŠ „Slobodan Bajić Paja“, pošto su se bolje upoznali sa svakom planetom Sunčevog sistema, učenici su imali priliku da saznaju više o kometama, galaksiji kojoj pripada naša planeta i raznim pojavama koje se dešavaju u svemiru, za šta su pokazali veliko interesovanje.

Upriličena je izložba maketa svemirskih letelica, namenjenih za izvršavanje različitih zadataka u svemiru, kao i na površini nebeskih tela. Učenici su mogli da vide teleskope, kao i odelo kosmonauta, sa svim komponentama koja ga čine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena