Yunet
 

Društvo

Sredstva iz Pokrajine za 22 lista na jezicima nacionalnih manjina

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 7. februar 2023. • 16:00 •

Sredstva iz Pokrajine za 22 lista na jezicima nacionalnih manjina

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore za sufinansiranje dvadeset dva lista na jezicima nacionalnih manjina, iz devet izdavačkih kuća – Mađar so, Het nap, Hlas ljudu, Libertatea, Ruske slovo, Hrvatska riječ, Bunjevačke novine, Makedonski informativni centar i Ridne slovo.

– Vojvodina jeste i biće i u narednom periodu primer zajedništva i primer saradnje pokrajinskih institucija i vas koji se bavite izdavanjem listova na manjinskim jezicima. Na početku mog mandata, 2016. godine, za ovu namenu izdvojili smo nešto više od 260 miliona dinara, prošle godine 390 miliona, a u ovoj godini 490 miliona dinara. Pokazujemo visok stepen odgovornosti za nesmetano izlaženje listova i časopisa na manjinskim jezicima i to ćemo činiti i u budućnosti – izjavio je Mirović.

Mirović je istakao da je ovaj model direktnog subvencionisanja jedinstven ne samo u regionalnim već i u evropskim okvirima.

– Na to možemo biti ponosni i to treba da bude mera koja predstavlja samu suštinu Vojvodine i čitave naše zemlje, mera koja zapravo govori o najvažnijem stubu na kojem počiva naše društvo, a to je zajedništvo i međusobno razumevanje većinskog srpskog naroda sa nacionalnim manjinama – naglasio je Mirović.

Predsednik Mirović je podsetio na to da je za vreme ove Pokrajinske vlade obnovljena i zgrada Radio-televizije Vojvodine u Sremskoj Kamenici, koja proizvodi program na 15 jezika nacionalnih manjina koje žive u Vojvodini.

– Pripadamo generaciji koja je uspela da je obnovi i koja je uspela da održi i unapredi rad svih redakcija. Osim redakcije na srpskom jeziku, tu su redakcije koje proizvode sopstveni televizijski i radijski program na gotovo svim jezicima koji su zastupljeni u Vojvodini. To je primer kojim se ponosimo i teško ga je naći u praksi evropskih zemalja – istakao je Mirović i dodao da od 1. septembra, a najkasnije od 1. oktobra, deo informativnih redakcija prelazi u novu zgradu iz stare neuslovne zgrade u Ulici Maksima Gorkog.

Mirović je podsetio na to da Pokrajinska vlada podržava i projektno finansiranje, odnosno sufinansiranje medija na manjinskim jezicima čiji su osnivači privatna lica ili organizacije civilnog sektora.

– Za to smo na konkursu koji je upravo u toku takođe izdvojili znatno veća sredstva nego prošle godine. Sve to zajedno jeste zaokružen i jasan mehanizam u našem društvu koji omogućava ostvarivanje vaših prava na informisanje i slobodu izražavanja na maternjem jeziku – dodao je Mirović.

Dodeli ugovora prisustvovala je i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad