Yunet
 

Društvo

Mitrovčanka Vesna Stanimirović nagrađena za izuzetnost u predškolskom obrazovanju

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 20. jun 2024. • 11:04 •

Mitrovčanka Vesna Stanimirović nagrađena za izuzetnost u predškolskom obrazovanju

U Beogradu, 19 juna, dodeljene su nagrade u kategoriji „Izuzetnost u predškolskom obrazovanju“. Nagrade među najboljim vaspitačima u Srbiji. Među Top 15 nagrađenih su Vesna Stanimirović iz PU „Stonogica“ Sremska Mitrovica, Edina Đorović iz PU „Naša radost“ Subotica, i Slađana Mišić iz JU „Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ Banja Luka.

Foto Просветитељ

Fondacija Alek Kavčić, koja je pokrenula Srpske nastavničke nagrade “Prosvetitelj”, objavila je da je na konkursu, završenom 15. maja, pristiglo više od 1.000 nominacija za najboljeg nastavnika Srbije. Jedna od nagrađenih je i Vesna Stanimirović iz Sremske Mitrovice.

Vesna Stanimirović, jedna od nagrađenih vaspitača iz PU „Stonogica“ Sremska Mitrovica, izjavila je: „Za Srpsku nastavničku nagradu prijavio me je tata deteta koje je pohađalo ustanovu. Dok sam popunjavala veoma opširnu i zahtevnu prijavu, propratnom dokumentacijom dokazivala tačnost odgovora, pronalazila u portfoliju (10 širokih registratora, 1 dužni metar) dokazni materijal, razmišljala sam o tome koliko izuzetnijih sam upoznala na konferencijama, stručnim skupovima i seminarima? Mnogo! Recimo, jednog učitelja iz Hrvatske, učiteljicu iz Tuzle, vaspitačicu iz Nadalja i mnoge kolege iz regiona i Srbije. U čemu je moja izuzetnost?

„Prvo, da bih ‘radila’ posao koji volim, morala sam ozidati vrtić. Morala sam stvoriti mesto u kojem raste ljubav. Tada, pre 13 godina, mnogi nisu verovali da je moja ideja održiva. Bar ne, na periferiji grada. Verovalo je malo njih. I Ona. Moja majka. Sve što jesam zbog nje jesam. Pre nego što dete poveruje u svoje mogućnosti, sposobnosti i u ostvarenje želja, u to moraju verovati njegovi roditelji. Ulaskom u polufinale, među 15 najboljih nastavnika, opravdala sam veru moje Vere. Da, iza mene je mnogo nagrada, priznanja, usavršavanja, didaktičkog materijala, autorskih dramskih tekstova, pesama, priča, priredbi, panel-diskusija, godišnjih planova, razvojnih planova, izveštaja, rada, razvijanja, rasta. Ispred mene – još više. Ipak, to me ne čini izuzetnom. Ono što me je ‘dovelo’ ovde i baš sada, na 13. rođendan ‘Stonogice’ je mnoštvo verovanja u ta ‘mala’ bića, bezbroj podstreka i motivacije da im ‘pokažem’ i dokažem da mogu sve što požele, nebrojeno puno zagrljaja, razumevanja i radosti zbog i najmanjeg uspeha i pomaka. Bilo je i prepreka, jer put nikako nije bio lak. Bilo je i pomisli o odustajanju. Bilo je i drugih planova. Ali, ništa me nije i neće odvojiti od onog što jesam. Zbog mene i zbog moje Vere i Verine vere. Moja uloga je ‘držanje merdevina’ dok svako od dece ne dodirne svoju zvezdu. Možda me ni to ne čini izuzetnom, ne znam. Ali, znao je taj jedan tata, jedan roditelj i Vera. To mi je dovoljno. Ne, ne mislim da sam izuzetna. Mislim da sam dovoljno hrabra da napravim i održim mesto, tako posebno i toplo, drugačije i udobnije, mesto u kojem se srećno uči, raste i razvija. I dovoljno sigurna u to da mogu svet učiniti lepšim mestom, pa makar se to parče lepote odnosilo na periferiju jednog malog grada. ‘Pedagogija je umetnost motivisanja’, rekao je pedagog Godi Keler. Neka vas ovo kratko zapažanje podseti na to da su čuda ostvariva onda kada u njih verujemo i onda kada u nas veruje neko.“

Cilj nagrade je da se istakne i nagradi pozitivna energija koju nastavnici šire, bilo da rade u malim seoskim školama ili u prestoničkim obrazovnim ustanovama. Osnaženi nastavnici ne samo da postižu izuzetne rezultate u svojim karijerama, već i inspirišu i motivišu svoje kolege i učenike. Misija Srpske nastavničke nagrade “Prosvetitelj” je da podrži izuzetne nastavnike, učitelje i vaspitače, jer će na taj način celo društvo biti spremnije za kolektivni napredak i prosperitet.

Nastala 2024. godine na inicijativu prof. dr Aleksandra Kavčića, nagrada „Prosvetitelj“ okuplja tim obrazovnih eksperata sa ciljem da prepozna i nagradi izuzetne vaspitače, učitelje i nastavnike Republike Srbije. Organizator ovog projekta je Fondacija Alek Kavčić, koja ovom nagradom želi da ukaže čast i oda priznanje izuzetnim nastavnicima.

Srpska nastavnička nagrada „Prosvetitelj“ predstavlja najviši oblik priznanja i jedinstven je simbol izuzetnosti u srpskom obrazovanju. Dodela ove nagrade uvažava nastavnike douniverzitetskog obrazovanja i njihov individualni trud i posvećenost profesiji.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena