Yunet
 

Društvo

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje posetio Visoku školu „Sirmium”

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 20. jun 2024. • 13:25 •

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje posetio Visoku školu „Sirmium”

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Branko Markoski, posetio je Visoku školu strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare “Sirmium” u Sremskoj Mitrovici, koja će u narednoj školskoj godini po prvi put upisivati studente na programe strukovnih studija softverskog inženjerstva i poslovne ekonomije. Pored toga, nastavlja se i obrazovanje na već postojećim studijskim programima za vaspitače dece predškolskog uzrasta i medicinske sestre/tehničare. Istakavši da je Sremska Mitrovica poznata po privlačenju investitora, Markoski je dodao i to da je onda neophodno imati i odgovarajuće obrazovne ustanove.

„Ova visoka škola ima 570 studenata i kao grad koji je poznat po privlačenju investicija, Sremska Mitrovica dokazuje da je neophodno imati odgovarajuće obrazovne ustanove. Ako citiramo Nelsona Mandelu, koji je rekao da je obrazovanje najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da promenite svet, Sremska Mitrovica se savršeno uklapa u tu izjavu. Naš cilj je da privučemo što više kompanija koje će doći u gradove gde postoji visoko obrazovanje, i da što više studenata ostane u svom gradu,“ rekao je Markoski.

Direktor škole, prof. dr Dejan Savičević zahvalio se Pokrajinskom sekretarijatu na dosadašnjoj uspešnoj saradnji.

„Zahvalio bih se Pokrajinskom sekretaru i Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost koji su za vrlo kratko vreme omogućili upis na nove programe. Naša škola je uspela da ispuni sve kriterijume i standarde za akreditaciju dva nova studijska programa – softversko inženjerstvo i poslovna ekonomija. Očekujemo da ovi programi privuku veliki broj mladih iz regiona Srema, koji možda nemaju mogućnost da studiraju u velikim gradovima. Takođe, planiramo razvijanje kratkih studijskih programa koji će se fokusirati na implementaciju IT tehnologija u poljoprivredi i logistici,“ rekao je Savičević.

Pokretanje novih studijskih programa važan je korak ka unapređenju kvaliteta obrazovanja, ali i prilagođavanju potrebama tržišta rada. Očekuje se da će ovi programi doprineti daljem razvoju regiona i omogućiti mladima iz Srema da steknu kvalitetno obrazovanje u svom rodnom gradu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena