Yunet
 

Kultura

Slike Branislava Miokovića u vlasništvu mitrovačke galerije

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 28. oktobar 2021. • 11:06 •

Slike Branislava Miokovića u vlasništvu mitrovačke galerije

Galerija „Lazar Vozarević“ iz Sremske Mitrovice bogatija je za još jednu vrednu umetničku zbirku. Arhitetka i slikar Branislav Mioković poklonio je 21 sliku sa izložbe „Natrag gde pripadam“, koju su Mitrovačni tokom oktobra mogli dapogledaju baš u Galeriji. Evo koji su razlozi za ovaku odluku.

Direktor mitrovačke Galerije Milan Marinković zahvalio se Miokoviću na vrednom poklonu i naglasio da će ime Branislava Miokovića biti posebno upisano u istoriju ove ustanove.

Dela Branislava Miokovića, koja odišu apstraktnošću, posmatraču daju nepregledan prostor za razmišljanje, a, u svakom od njih, kriju se upečatljivi simboli, po kojima je prepoznatljiv. Broj četiri, koji se odnosi na njegovih četvoro dece, na slikama se nalaze u vidu četiri drveta, oblaka, linije, a tu je i trougao, koji u zavisnosti od položaja, predstavlja kuću ili ženu. Za njegova dela karakteristične su i dobro definisane geometrijske forme, i na svakom od njih mogu se pronaći vertikale, horizontale i dijagonale. Posebno je interesantno njegovo predstavljanje zapada i istoka, a tu su i oblaci kao simboli prolaznosti.

Iz mitrovačke Galerije navode da očekuju da će sledeće godine fond ove ustanove kulture biti bogatiji i za dela mitrovačke slikarke Štefice Radovanov, koja je takođe najavila da će svoje slike pokloniti Galeriji „Lazar Vozarević“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad