Yunet
 

Kultura

„Krug“ Lazara Vozarevića iz Rokfelerove kolekcije stiže u Beograd 

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 7. jun 2022. • 08:13 •

„Krug“ Lazara Vozarevića iz Rokfelerove kolekcije stiže u Beograd 

Remek-delo Lazara Vozarevića, slika „Krug“ koja je preko 50 godina bila u jednoj od najznačajnjih umetničkih kolekcija na svetu, biće izložena u Modernoj galeriji Beograd od 10. juna do 10. jula.

Slika je u organizaciji Moderne galerije i Galerije „Lazar Vozarević“ iz Sremske Mitrovice nedavno stigla u Beograd, a reč je o kombinovanoj tehnici ulja na platnu, sa metalnim „pulijama“ koje upravo čine krupnu savršenu kružnu formu u središtu slikanog polja.

Delo koje je nosilo naziv „Cercle“ ili „Circulo“, iz 1967. godine, impozantnih je dimenzija 208 x 160 cm, a izlagano je na Devetom Bijenalu u Brazilu u Sao Paulu iste godine.

Slika je izlagana u sastavu selekcije Jugoslavije i bila je otkupljena za kolekciju Davida Rokfelera. Decenijama potom, vraćena je u umetničku sredinu njenog nastanka.

FOTO: Moderna galerija Beograd

– Pripada poznom, takozvanom ‘postenformelnom periodu’ Vozarevićevog opusa, spada među njegova remek-dela, da bi premijernim prikazivanjem u Beogradu upotpunila predstavu o visokoj vrednosti i istorijskoj ulozi ovog umetnika u srpskom slikarstvu, druge polovine 20. veka – navodi istoričar umetnosti prof. dr Ješa Denegri.

Pored slike koja će zauzimati dominantnu poziciju u galeriji, biće predstavljena i važna (arhivska) dokumentacija i fotografije dobijene od Fondacije Bijenala Sao Paula, Muzeja savremene Umetnosti u Beogradu, Biblioteke grada Beograda, Galerije „Lazar Vozarević“ i Ivane Stojanović, ćerke umetnika.

Izložbu prati i publikacija za koju su tekstove pisali istoričari umetnosti prof. dr Ješa Denegri, prof.dr Lidija Merenik, kustos Galerije „Lazar Vozarević“ Marija Vuruna, viši konzervator – restaurator mr. Vanja Jovanović i direktor Moderne galerije Beograd Vojislav Noveski.

Takođe, autori knjige i izložbe posebnu pažnju posvećuju najvećoj smotri umetnosti na Američkom kontinentu, IX bijenalu u Sao Paulu gde je slika i izlagana.

Na bijenalu su učestvovali umetnici iz 61 države, njih 779, koji su predstavili 4.274 umetnička dela.

Upravo na tom bijenalu nastupili su neki od najznačajnijih slikara tog vremena – Endi Vorhol, Edvard Hoper, Roj Lihtenštajn, Džasper Džons, Robert Raušenberg,Tom Veselman, Džejms Rozenkvist, Robert Indiana, Nezbit Louvel i mnogi drugi.

Jugoslaviju su predstavljali Jagoda Buić i Edo Murtić, a Veliku Britaniju Dejvid Hokni i Vilijem Turnbal.

Među poznatim učesnicima ovog Bijenala u Sao Paolu su i Francuzi, Sezar i Alen Šake, kao i Italijan Mikelanđelo Pistoleto.

Tokom trajanja izložbe „Krug“ Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera, posetioci će imati priliku da čuju profesora Ješu Denegrija, jednog od autora izložbe, u okviru stručnog vođenja, koje će galerija posebno najaviti.

izvor: www.euronews.rs

FOTO: Moderna galerija Beograd

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad