Yunet
 

Kultura

Još jedna uspešna radionica stripa i karikature

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 29. avgust 2022. • 07:54 •

Još jedna uspešna radionica stripa i karikature

Tokom vikenda, 27. i 28. avgusta Udruženje Nemaca „Sremska Mitrovica“ organizovalo je radionicu stripa i karikature – Der Comicworkshop, za učenike od sedam do 19 godina. Učesnici su bili iz svih osnovnih škola iz Sremske Mitrovice i Laćarka, zatim Srednje škole umetničkih zanata iz Šapca, Srednje umetničke škole „Bogdan Šuput“ iz Novog Sada, Mitrovačke gimnazije, STŠ „Nikola Tesla“ i Prehrambeno šumarske i hemijske škole iz Sremske Mitrovice.

Bilo je oko 45 učesnika koji su crtali stripove i karikature na temu Nemačke. Učesnici su crtali karikature Betovena, Ajnštajna, Karla Benca, Martina Lutera, Ničea, Marlene Ditrih, Angele Merkel, a kada je u pitanju strip kao i inspiraciju učesnici su pronašli u nemačkoj hrani (kobasice i perece), automobilima (Mercedes, BMW, Audi) u tradicionalnoj nemačkoj nošnji, kompanijama DM i Lidl.

Radionicu su vodile dve profesorice nemačkog Marina Stojković i Tatjana Đukanović iz Mitrovačke gimnazije, zatim Milan Kardaš iz Škole slikanja „Kardašart“, kao i Irma Erdeji, studentkinja Akademije likovne umetnosti u Novom Sadu. Asistent u programu bila je učiteljica Mila Pavlović iz Osnovne škole „ Boško Palkovljević Pinki“.

Cilj projekta je upoznavanje dece i mladih sa nemačkom kulturom i tradicijom, sa nemačkim jezikom kroz razvijanje likovnih sposobnosti i podsticanje kreativnosti.

Projekat finansira nemačko Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova, koje brine o nemačkoj manjini izvan Nemačke.

– Zahvaljujemo se mitrovačkoj Biblioteci „Gligorije Vozarović“, koja nam je i ove godine ustupila prostor za realizaciju radionice. U septembru ćemo napraviti izložbu svih radova i nagraditi najbolje u tri kategorije (od 1. do 4. razreda, od 5. do 8. razreda i od 1. do 4. razreda srednje škole) – poručuju organizatori.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad