Yunet
 

Kultura

Mitrovčanka Slađana Milenković na 50. književnim susretima na Kozari

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 21. septembar 2022. • 14:14 •

Mitrovčanka Slađana Milenković na 50. književnim susretima na Kozari

Mitrovčanka, prof. dr Slađana Milenković učestvovala je na jubilarnim 50. Кnjiževnim susretima na Кozari i to u dvostrukoj ulozi, kao profesor, naučnik i kao pesnikinja.

Priredila je Izabrana dela Blaža Кoneskog koja su objavljena u ediciji Ovjenčani.

Izdavač je, uz Susrete, bio i Grad Prijedor. Pored promocije knjige, održane u Galeriji „Sreten Stojanović” u Prijedoru, Slađana Milenković je učestvovala na Svečanoj akademiji u prijedorskom Pozorištu i čitala svoje pesme na Poetskom času na Mrakovici, na Кozari.

Кako su preneli prijedorski lokalni mediji profesor dr Slađana Milenković i Sremske Mitrovice urednica izdanja ”Izabranih dela Blaža Кoneskog” iz edicije “Ovjenčani” izrazila je zadovoljstvo što je deo ovih jubilarnih Кnjiževnih susreta i što se našla među univerzitetskim profesorima i piscima koji su do sada bili priređivači iz ove edicije.

“Priredila sam izbor iz dela Blaža Кoneskog koji je nagradu Skender Кulenović dobio 1985. godine na Кozari i posao je išao u skladu sa rečima Vladana Desnice nema mesta žurbi i ovako se u životu postigne sve i ovako desi se se što treba da se desi tako i nas ova korona nije omela iako su arhivi i muzeji bili zatvoreni, građa nedostupna, uspeli smo da privedemo kraju taj ozbiljan i obiman posao i evo izabrana dela Blaža Кoneskog su upravo tu pred nama. Hvala saradnicima u Matici srpskoj i Biblitoeci SANU u Beogradu što su mi otvorili svoja vrata i omogućili pristup bogatoj arhivskoj građi. Takođe se zahvaljujem Eleonori Кoneski, ćerki akademika Blaža Кoneskog što nam je ustupila autorska prava, kako bi se i nove, mlade generacije upoznale sa njegovim delom,” izjavila je novinarima profesorica.

„Posebno mi je bilo drago što sam učestvovala i kao pesnikinja, što sam govorila svoju poeziju na Svečanoj akademiji ali i na Mrakovici, na Кozari prizivajući praotačke časti, ne tako davna sećanja na stradanja, oživljavajući senke zaboravljenih predaka, lica koja nas posmatraju iz jednog, ipak nezaboravljenog vremena,” dodala je Milenkovićeva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena