Yunet
 

Kultura

Festival besedništva, muzički gosti grupa „Vrelo“

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 22. novembar 2022. • 10:22 •

Festival besedništva, muzički gosti  grupa „Vrelo“

Festival besedništva u Sremskoj Mitrovici, “SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOSTREČI“, je manifestacija koja će ove godine biti u subotu, 26. novembra, u Pozorištu„Dobrica Milutinović“ sa početkom u 19 časova.

Odlukom članova Odbora Festivala besedništva lajtmotiv ovogodišnjeg Festivala je lamentnad 7950 žrtava, kao osam decenija sećanja na nedužno postradale stanovnike Srema.Nastupiće 13 besednika u dve kategorije, AUTORSКOJ- u kojoj besednik tumači poruku besede,čiji je autor i INTERPRETACIJI – u kojoj besednik tumači poruku drugog autora.Prvi put ove godine na Festivalu se takmiče i besednici iz Budimpešte i Istočnog Sarajeva.U umetnikom delu Festivala nastupiće Muzička grupa „Vrelo“, čija muzika donosioriginalan spoj tradicionalnog srpskog pevanja i novijih muzičkih pravaca.Organizator Festivala je Ustanova za negovanje kulture Srem, a pokrovitelji su Pokrajinskisekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Grad SremskaMitrovica.Podsećanja radi, reč je o manifestaciji koja podstiče vraćanje besedništva kao predmeta umnoge škole i fakultete u zemlji i van nje, a lepu reč vraća na mesto koje joj i pripada. OvajFestival neguje kulturu reči i izražavanja, a njegov moto je “svetlost reči”. Festival jeosnovan sa ciljem negovanja retorike, odnosno besedništva. Nastupaju srednjoškolci,studenti, glumci, pravnici, vojna i sveštena lica predstavljajući svoje institucije.

Tokom dugog niza godina održavanja Festivala besedništva, u revijalnom delu učestvovalisu naši najeminentniji glumci, vrsni besednici : Miša Janketić, Svetlana Bojković, GoricaPopović, Petar Кralj, Nebojša Dugalić, Boris Pingović, Tanja Bošković, Mira Banjac imnogi drugi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena