Yunet
 

Kultura

Festival evropskog filma u Sremskoj Mitrovici

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 9. decembar 2022. • 10:46 •

Festival evropskog filma u Sremskoj Mitrovici

EU Info Point u Novom Sadu i Francuski institut u Novom Sadu organizuju Festival evropskog filma, uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. U saradnji sa njima i u okviru pomenutog Festivala, Centar za kulturu Sirmijumart organizuje, u Sremskoj Mitrovici, besplatne projekcije pet filmova. One će se održati u Art klubu Sirmijumarta od 12. do 16.decembra od 19 sati.

U okviru Festivala će biti prikazana neka od filmskih ostvarenja savremene evropske kinematografije (opus Cineuropa) i filmovi frankofonih autora. Festival će biti otvoren u ponedeljak, 12.decembra projekcijom filma Loše pesme (Bad Poems), iz opusa Cineuropa. Frankofoni film Školski život (La Vie scolaire) će biti prikazan u utorak, 13.decembra. Zatim, u sredu, 14.decembra sledi film Oskar i Lili (Oskar & Lilli), opus Cineuropa. Projekcija frankofonog filma Frans (France) je planirana za četvrtak, 15.1decembar. Festival će biti zatvoren projekcijom filma Aurora (Aurora), iz opusa Cineuropa, u petak, 16.decembra.

Aurora je devojka koja obožava žurke, a boji se veze. Jedne noći, u finskojLaponiji, upoznaje Darijana, koji je poreklom iz Irana. On je iznenada zaprosi: mora seoženiti Finkinjom da bi dobio azil za sebe i svoju kćer. Aurora ga odbija iz razlogašto je zauzeta radom, ali i zbog planova za selidbu u Norvešku. Međutim, nakon štoupozna njegovu kćerku, Aurora pristaje da mu pomogne. Dok ga upoznaje sa brojnimženama, zbližava se s njim. Kad se pojavi savršena kandidatkinja za ženu, Darijan iAurora se suočavaju sa teškim izborom: da se pretvaraju da su srećni ili da, napokon,prestanu da beže. Ovo je priča o dvoje usamljenih ljudi, koji tragaju za pravom ljubavi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena