Yunet
 

Zdravlje

Novi aparati za radiološku službu

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 28. oktobar 2022. • 12:44 •

Novi aparati za radiološku službu

Povodom nabavke novih medicinskih aparata za rad u Službi za radiološku dijagnostiku, danas je u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica održana konferencija za medije, na kojoj su govorili načelnica službe dr Milica Todić i v.d.direktora prim.dr Dragan Malobabić.

-Sredstvima kredita Svetske banke i posredtsvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, nabavili smo novi 64-slajsni skener, kao i jedan pokretni rentgen i jedan fiksni rentgen. Što se tiče opreme, bolnica ide u dobrom pravcu. Sve ovo podrazumeva i stalnu edukaciju zaposlenih, čemu smo svakako maksimalno posvećeni. Možda najveći problem u ovom trenutku je broj zaposlenih lekara koji mogu obavljati svoj posao – ovde je zaposleno 17 radiologa, ali zbog usavršavanja, korišćenja porodiljskog bolovanja i zbog odsutnosti zbog bolesti, trenutno služba na raspolaganju ima od četiri do šest specijalista radiologije, koji u svakom trenutku u toku 24 sata treba da odgovore na zahteve pacijenata, bilo da je reč o hitnim stanjima, bolničkim pacijentima ili onih koji na bilo koji način ovde zahtevaju pregled – rekao je v.d.direktora bolnice.

Dr Malobabić je iskoristio današnje obraćanje medijima, da zamoli sve korisnike zdravstvene zaštite koji imaju zakazane kontrolne preglede u drugim ustanovama za dva ili tri meseca, da se odmah po dobijanju uputstva za zakazivanje pregleda obrate u službu, kako bi zakazaivanje bilo pravovremeno, a rad zaposlenima u bolnici ne bi bio otežan. Liste čekanja i liste zakazivanja postoje svuda u svetu, pa tako i kod nas i ako se postupa po toj ustaljenoj praksi, ne bi trebalo da bude većih problema.

Načenica Službe za radiološku dijagnostiku dr Milica Todić, govoreći o novom CT-u, izjavila je da je reč je o multislajsnom skeneru, odnosno CT aparatu 64-rednom, sa tri dijagnostičke stanice i svom pratećom opremom, da je on novije generacije, koji nam daje vrlo preciznu sliku organa i tkiva koje snimamo. To je neinvazivna metoda, koja prikazuje sve organe tela, prvenstveno je namenjen za snimanje organa toraksa, organa abdomena i male karlice, ali i centralnog nervnog sistema.

– Aparat nam je značajan prevashodno zbog toga što se ovde radi veliki broj ct dijagnostika, ceo region Srema usmeren je na našu ustanovu i službu, a treba imati u vidu i sve veći broj onkoloških pacijenata, kod kojih je neophodno dijagnostikovati tumorske promene, kao i posterapijsko praćenje tih pacijenata. Ovim aparatom dobijamo mnogo više podataka o malim promenama koje se razvijaju, skraćujemo vreme snimanja, a smanjuje se i doza zračenja, što je najvažnije – istakla je dr Todić.

Kada je reč o novim aparatima za koje sredstva obezbeđuje Svetska banka, u najavi postoji mogućnost da mitrovačka bolnica dobije i novi UZ aparat.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad