Yunet
 

Zdravlje

Orman za čuvanje vakcina za Dom zdravlja

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 27. decembar 2022. • 09:28 •

Orman za čuvanje vakcina za Dom zdravlja

Grad Sremska Mitrovica poklonio je mitrovačkom Domu zdravlja rashladni orman – profesionalni rashladni sistem za čuvanje svih vrsta vakcina. Mitrovački Dom zdravlja je trenutno jedini Dom zdravlja u Republici Srbiji koji ima ovakav uređaj.

Uređaj je predao predsednik Skupštine Grada Vladimir Pavlović, koji je tim povodom rekao da je primarna zdravstvena zaštita u nadležnosti lokalne samouprave i u skladu sa tim osluškuju se potrebe zaposlenih u Domu zdravlja, ali i svih građana po pitanju zdravlja. Pavlović je dodao da je lokalna samouprava na zahtev zapolesnih u Domu zdravlja obezbedila ovaj frižider, koji je bio preko potreban.

Lokalna samouprava će u narednom periodu nastojati da se za rad osposobi ambulanta u Zasavici 2. Već početkom sledeće godine na raspolaganju će biti vozilo za palivalentnu patronažnu službu, a lokalna samouprava nastoji i nastojaće da zdravstvena zaštita bude na što višem nivou, zaključio je Pavlović.

Direktor Doma zdravlja dr Adil Elhag je rekao da će čuvanje vakcina biti centralizovano zahvaljujući rashladnom ormanu, što znači da će se one čuvati u adekvatnim uslovima. Pandemija virusa COVID19 pokazala je zašto su neophodni ovakvi uređaji. Primera radi, vakcina proizvođača „Fajzer“ čuvala se na temperaturi od -50 stepeni Celzijusovih, zbog čega je Grad nabavio isti ovakav frižider za Zavod za javno zdravlje, gde su se te vakcine čuvale.

Primopredaji ovog uređaja, koji je od velikog značaja za čuvanje vakcina, a samim tim i zdravlja stanovnika sa teritorije Grada Sremska Mitrovica, prisustvovao je i načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine Dražen Riđošić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena