Yunet
 

Društvo

Obeleženo 105 godina od bitke na Kajmakčalanu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 24. septembar 2021. • 13:38 •

Obeleženo 105 godina od bitke na Kajmakčalanu

Polaganjem venaca i odavanjem počasti srpskim vojnicima, danas je u Egzoplatanosu i Almopiji, u Grčkoj, obeležena 105. godišnjica bitke na Kajmakčalanu.

Na spomenik srpskim vojnicima u selu Egzoplatanos, venac je položio državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, koji je istakao da su u borbama za osvajanje Kajmakčalana učestvovale elitne jedinice srpske vojske, kao i da Kajmakčalan u srpskom narodu nosi naziv Kapija slobode.
Na spomenik Šumadijskoj diviziji, na mesnom groblju „Sveti Lazar“ u Almopiji, venac je položio državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, koji je podsetio na jednog od najmlađih junaka sa Kajmakčalana, Mihajla Madžarevića, koji je za hrabrost odlikovan Karađorđevom zvezdom i ordenom Legije časti. Kapor je naglasio važnost negovanja sećanja na sve junake sa Kajmakčalana i da smo im večno zahvalni za slobodu u kojoj živimo.
Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici udruženja opredeljena za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i predstavnici lokalnih grčkih vlasti.
U ime Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, zahvalnice za naročite zasluge i nesebično zalaganje u oblasti negovanja tradicija oslobodilačkih ratova Srbije uručene su predstavnicima Egzoplatanosa i Almopije.
U Solunu će sutra, u okviru kompleksa srpskog Vojnog groblja Zejtinlik, biti obeležena 103. godišnjica proboja Solunskog fronta.

 

Foto: Đorđe Krstić
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena