Yunet
 

Društvo

Pohranjivanje posmrtnih ostataka vožda Stratimirovića

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 27. septembar 2021. • 09:41 •

Pohranjivanje posmrtnih ostataka vožda Stratimirovića

Nakon 113 godina biće ispoštovana poslednja želja Đorđa Stratimirovića, koju je izrazio neposredno pred smrt, u svojim memoarima "Uspomene", a to je da počiva u Sremskim Karlovcima.

Sama inicijativa potekla je od njegovih potomaka, a ekshumaciju je organizovao predsednik Odbora za prenos posmrtnih ostataka Aleksandar Đurđev.

Posmrtni ostaci vožda Stratimirovića biće danas u Sremskim Karlovcima pohranjene uz najviše vojne počasti i u prusustvu državnih zvaničnika i Srpske pravoslavne crkve, po ukazu predsednika Aleksandra Vučića.

Današnji program pohranjivanja posmrtnih ostataka vožda Đorđa Stratimitovića počinje liturgijom i opelom, za 11 sati planirano je iznošenje posmrtnih ostataka, a potom i obraćanje visokih ličnosti i umetnički program.

Ulicom Patrijarha Rajačića kreće litija i prenos posmrtnih ostataka do manastira Vavedenja Presvete Bogorodice. Kreće se u 11.45 i po dolasku u manastir počinje pomen i pohranjivanje posmrtnih ostataka.

Na ceremoniji pohranjivanja moštiju govoriće i predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, a predviđeno je i prisustvo brojnih zvanica iz republičke vlade i Narodne skupštine Republike Srbije, kao i predstavnici vojvođanskih opština i gradova.

Potomak slavnog generala, Ivan Stratimirović, ističe zahvalnost Đurđevu i Centru za razvoj Šajkaške koji su ostvarili želju porodice.

Do juče su ekshumirane Stratimirovićeve kosti bile su u kapeli Gradskog groblja u Novom Sadu, generalovom rodnom gradu, nakon čega su preseljene u Saborni hram u Sremskim Karlovcima gde je izložen kovčeg, te su građani mogli da dođu i odaju počast, a uskoro će se njegovi posmrtni ostaci preseliti u Manastir Vavedenja Presvete Bogorodice, takođe u Karlovcima.

Sremski Karlovci su važan istorijski momenat u generalovoj službi. Đorđe Stratimirović bio je komandant srpskih dobrovoljaca iz Šajkaške.

Zajedno su izvojevali prvu i najvažniju srpsku pobedu nad brojnijom i opremljenijom mađarskom vojskom 12. juna 1848. godine u ovoj varoši čime je sačuvana Srpska Vojvodina koja su proglasili na Majskoj skupštini 2. maja iste godine.

Po završetku vojne službe, 1859. godine, general Stratimirović učestvovao je u diplomatskim misijama za Austriju u Crnoj Gori, na Krfu, u Epiru, Srbiji i Italiji. Iz Novog Sada preselio u Beč 1877. godine, gde je proveo ostatak svog života.
    

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena