Yunet
 

Društvo

U Novom Sadu počela konferencija o Zapadnom Balkanu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 28. septembar 2021. • 14:55 •

U Novom Sadu počela konferencija o Zapadnom Balkanu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je konferenciji o Zapadnom Balkanu „Jedan region jedno tržište-korak napred ka zajedničkom tržištu EU“ koju organizuju Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Fondacija ''Konrad Adenauer'' i Regionalni forum za mlade.

Na zvaničnom otvaranju, pored gradonačelnika, prisutnima su se obratili i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, direktor Fondacije „Konrad Adenauer“ Norbert Bekman Dirkes i direktor Fonda „Evropski poslovi'“ Aleksandar Simurdić. Cilj dvodnevnog skupa, koji se održava u Novom Sadu, je diskusija o različitim političkim aspektima zajedničkog regionalnog tržišta i modalitetima za njegov dalji napredak za učestvovanje političara iz regiona, kao i najvećih regionalnih inicijativa.
 
- Ova dvodnevna konferencija se u našem gradu organizuje u nimalo jednostavnim okolnostima i stoga čestitam organizatorima koji su okupili ljude iz sveta biznisa, iz našeg regiona. Novi Sad po tradiciji nastavlja da promoviše priču o jedinstvenom regionalnom tržištu, kao svojevrsni nastavak susreta predsednika Srbije i premijera Severne Makedonije i Albanije od pre dve godine na Petrovaradinskoj tvrđavi, kada je potpisan tzv. „Mini-šengen ugovor“, a koji je danas formulisan u obliku programa „Otvoreni Balkan“. Snažno se borimo da nemamo administrativne barijere na granicama, da međusobno priznajemo školske i fakultetske diplome, i da radimo na ostvarivanju evropskih vrednosti kao što su slobodan protok ljudi, kapitala, roba i usluga. Možda je ovaj skup dobar odgovor na ono što se trenutno dešava na teritoriji Kosova i Metohije, jer ćemo pričati o ekonomiji, koja možda i najbolje relaksira sve ove narative iz prethodnog perioda. Ovo je koncept koji je dobar za sve naše građane i sigurno nije supstitucija za put ka Evropskoj uniji, jer regionalna saradnja ne isključuje taj put, već ga samo jača - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i naglasio da će veoma značajna biti razmena iskustva sa učesnicima konferencije iz Nemačke, jer je ta zemlja važna za dalji evropski put i ekonomsko snaženje Srbije, kao njen najveći spoljno-trgovinski partner.

Direktor Fondacije „Konrad Adenauer“ Norbert Bekman Dirkes naglasio je da je odličan signal za celu evropsku zajednicu što se okupljaju mladi ljudi iz regiona koji aktivno rade na saradnji i na jačanju Evrope, uprskos kovid krizi. Ištvan Pastor je istakao da je važna poruka koju nosi susret mladih lidera ovog podneblja, jer su u politici, kao i u privatnom životu - poverenje, prijateljstvo i vera u izgovornu reč, ključne stvari, a to se gradi godinama. Jedan od predstavnika organizatora, Aleksandar Simurdić, naglasio je da je za drugi dan liderskog panela najavljeno učešće predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao i premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva i Albanije Edija Rame.

Konferencija se održava na godišnjicu uspostavljanja inicijative „Mali šengen“ o ekonomskoj saradnji na Balkanu, čiji je prvi sastanak održan u oktobru 2019. u Novom Sadu, a koja je nedavno promenila ime u „Otvoreni Balkan“. To je ekonomska zona koju uspostavljaju tri zemlje u regionu Balkana, u jugoistočnoj Evropi – Srbija, Albanija i Severna Makedonija, a cilj je povećanje trgovine i saradnje, kao i poboljšanje međusobnih bilateralnih odnosa.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena