Yunet
 

Društvo

Mirović otvorio Međunarodnu arheološku konferenciju „Sloveni i njihovi susedi u 1. milenijumu n.e.“

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 4. oktobar 2021. • 11:19 •

Mirović otvorio Međunarodnu arheološku konferenciju „Sloveni i njihovi susedi u 1. milenijumu n.e.“

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je danas u Skupštini Vojvodine Međunarodnu arheološku konferenciju „Sloveni i njihovi susedi u 1. milenijumu n.e.“, koju organizuje Muzej Vojvodine u saradnji sa šest evropskih arheoloških institucija.

Cilj konferencije je obnavljanje tradicije koju je održavala Međunarodna unija za slovensku arheologiju.
„O važnosti ove konferencije najbolje govori činjenica da na njoj učestvuje preko 100 predstavnika najeminentnijih institucija i organizacija iz 17 evropskih zemalja, ali i činjenica da je reč o prvoj evropskoj konferenciji ove vrste posle čak 25 godina, koliko je prošlo od Šestog kongresa slovenske arheologije, održanog u Velikom Novgorodu“, izjavio je predsednik Mirović.
Kako je istakao, to je izuzetno priznanje i velika čast što je organizacija ove konferencije poverena Muzeju Vojvodine, kao najkompleksnijem muzeju u Republici Srbiji i muzeju sa višedecenijskom, izuzetno bogatom arheološkom praksom. Predsednik je izrazio zahvalnost uglednim i prestižnim evropskim naučnim i kulturnim institucijama koje su koorganizatori ovog naučnog skupa.
Reč je o Državnom muzeju „Ermitaž“ iz Sankt Peterburga, Centru za baltičku i skandinavsku arheologiju iz Šlezviga, Institutu arheologije Ruske akademije nauka iz Moskve, Institutu arheologije Češke akademije nauka iz Praga, Institutu za istoriju i kulturu Istočne Evrope „Lajbnic“ iz Lajpciga i Narodnom muzeju iz Beograda.
"Mi kao inicijatori ovog važnog događaja koji se bavi slovenskom arheologijom ponosni smo što smo uspeli da organizujemo jedan ovako veliki i značajan međunarodni skup koji ima za cilj popularizaciju slovenske arheologije i pokretanje brojnih rasprava i tema koje su za nju vezane", izjavila je direktorka Muzeja Vojvodine Tijana Stanković Pešterac.
Konferenciji je prisustvovala i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena