Yunet
 

Društvo

Nacionalna nedelja podrške dojenju

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 4. oktobar 2021. • 10:36 •

Nacionalna nedelja podrške dojenju

Nacionalna nedelja podrške dojenju u našoj zemlji se obeležava svake godine u 40. nedelji, jer toliko sedmica traje trudnoća i time se simbolično ukazuje na trenutak otpočinjanja dojenja.

Ove godine se obeležava u periodu od 04. do 10.10.2021. godine sa sloganom: “Zaštita dojenja, zajednička odgovornost”.
Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki i predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti.

Dom zdravlja „Novi Sad“ podržava i pomaže majkama da razumeju značaj dojenja i sve zdravstvene benefite koje ono donosi kroz svakodnevne aktivnosti koje sprovodimo kroz rad zaposlenih u službama za zdravstvenu zaštitu žena, dece i patronažnih sestara.


 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena