Yunet
 

Društvo

Novi Sad dobija zalivne sisteme na Limanu, Bulevaru Evrope i u Futoškom parku

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 13. oktobar 2021. • 13:23 •

Novi Sad dobija zalivne sisteme na Limanu, Bulevaru Evrope i u Futoškom parku

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović obišli su radove na izgradnji zalivnog sistema u Futoškom parku.

Osim na toj lokaciji, Ministartvo subvencioniše izgradnju zalivnih sistema na Bulevaru Evrope i u Limanskom parku sa 90 miliona dinara.
 
- Po prvi put Novi Sad dobija kompletno opremljen zalivni sistem i neće zavisiti od toga da li ima dovoljno cisterni sa vodom ili padavina. Futoški park je prvorazredni biser prirode u srcu grada. Zahvalni smo Ministarstvu na podršci, a Grad i JKP ''Zelenilo'' izdvojili su 33 miliona dinara, jer pored novih zasada, moramo podjednako voditi računa o održavanju zelenih površina. Na Bulevaru Evrope sistem se postavlja na potezu od hotela Šeraton do Limana. Obići ćemo uskoro i novi park između Novog naselja i Detelinare, a videćete kako ćemo predstaviti i projekat centralnog parka za Grad Novi Sad. To će biti najveća parkovska površina koju pripremamo sa Poljoprivrednim fakultetom i Institutom za nizijsko šumarstvo. Reč je o budućem kapitalnom projektu za Novi Sad, ne samo vrednosno gledano, nego je to društveno veoma važan projekat. Sa ministarkom sam razgovarao i o projektu izgradnje regionalne deponije, čiji značaj nadilazi Novi Sad, jer podrazumeva i nekoliko susednih opština. O tom projektu sam razgovarao i sa novim ambasadorom Evropske unije u Srbiji i verujem de ćemo imati podršku evropskih partnera, a onda moramo sa našom Vladom videti kako da finansiramo, jer je gruba procena da prva faza košta 120 miliona evra – istako je gradonačelnik Vučević.
 
Prema rečima ministarke Vujović, poslednjih godina primećeno je da se drveće suši, a sistem će obezbediti navodnjavanje korena stabla.
 
- Pokrivenost zalivnim sistemima u Novom Sadu do sada je bila tri posto, a sada će se ta slika promeniti. Ministarstvo se trudi da u borbi protiv aero zagađenja, pošumljavanje i ozelenjavanje budu najznačajniji faktori, i to nam je prioritet, posebno u Novom Sadu i u drugim opštinama Vojvodine gde je procenat pošumljenosti izuzetno nizak. Početkom godine Ministarstvo je raspisalo konkurse gde je 38 jedinica lokalne samouprave dobilo sredstva za pošumljavanje i ozelenjavalnje koji su glavni stubovi zelene agende i važan činilac u borbi protiv klimatskih promena. Radovi u Futoškom parku se izvode pod nadzorom Zavoda za zaštitu prirode Novog Sada, a očekujemo završetak do kraja godine – naglasila je ministarka Vujović. Ona je pojasnila da je posao mnogo složeniji i obimniji na Bulevaru Evrope jer se sistem postavlja ispod saobraćajnica. Nakon obilaska radova u Futoškom parku ministarka i gradonačelnik obišli su i lokaciju bivše fabrike ''HINS'', povodom uklanjanja opasnog otpada.

foto Grad Novi Sad

Preporučujemo još …


Sutra isplata pomoći za nezaposlene

Društvo

Novosadska TV

Uređenje parkova

Društvo

Novosadska TV

Društvo

Novosadska TV

Ambasador Izraela posetio Novi Sad

Društvo

Novosadska TV

Humanost đaka Tozine škole

Društvo

Novosadska TV

Radovi  JKP Put na više lokacija

Društvo

Novosadska TV

Nacionalna nedelja podrške dojenju

Društvo

Novosadska TV

Pravo i društvo u uslovima pandemije

Društvo

Novosadska TV

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad