Yunet
 

Društvo

Dijalogom do original proizvoda

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 27. oktobar 2021. • 13:21 •

Dijalogom do original proizvoda

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević prisustvovao je otvaranju konferencije „Dijalogom do original proizvoda“ koju organizuje Savez proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije „Original Srbija“.

Konferencija je u sklopu istoimenog projekta koji ima za cilj povećanje vidljivosti i razumevanje značaja saradnje udruženja i javnih vlasti za obezbeđivanje promovisanja proizvoda sa oznakom porekla.

 

-U svetu su sve više na ceni autentični, tradicionalni proizvodi sa geografskim poreklom. Oni svojim kvalitetom na najbolji način promovišu područja sa kojih dolaze, a sa druge strane oznaka geografskog porekla je značajno marketinško sredstvo koje proizvođaču garantuje prednost u odnosu na konkurenciju u tržišnoj utakmici. Očuvanje ovakvih proizvoda i njihova tržišna valorizacija je nacionalni interes. Grad Novi Sad je to prepoznao i od 2016. godine subvencioniše sertifikaciju proizvoda sa oznakom geografskog porekla. Ukupna sredstva za ove namene u periodu od 2016 do 2021. godine iznose skoro devet miliona dinara i dodeljena su udruženjima „Futoški sveži i kiseli kupus“,  Društvu pčelara „Jovan Živanović“ i OZZ „Begečki povrtari“ te je oko 80 proizvođača sa teritorije Grada dobilo sertifikat za proizvode sa oznakom geografskog porekla -  rekao je Milorad Radojević.

 

Nakon uvodnog dela konferencije usledili su paneli na teme „Dijalogom do original proizvoda“ i „Partnerstva na lokalu“ a učesnici su bili predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Zavoda za intelektualnu svojinu, Saveza „Original Srbija“, asocijacije „Etno mreža“, Instituta „FINS“, konsultantske kuće „SEEDEV“ kao i predstavnici Grada Novog Sada i Sombora.

 

Partner na projektu „Dijalogom do original proizvoda“  je „Etno mreža“ – asocijacija koja okuplja udruženja rukotvorina i neprehrambenih proizvoda sa oznakom geografskog porekla, a preko konkursa Beogradske otvorene škole Savez proizvođača je dobio podršku za ovaj projekat koji finansira Evropska unija.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena