Yunet
 

Društvo

Danas je Mitrovdan

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 8. novembar 2021. • 09:33 •

Danas je Mitrovdan

Srpska pravoslavna crkva(SPC)i njeni vernici,obeležavaju danas Svetog Velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatog kao Mitrovdan.

Mitrovdan je pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom, antičkom zapovedniku Soluna, koji je stradao 306. godine zbog širenja hrišćanstva.
Dimitrije je rođen u Solunu u trećem veku posle Hrista za vreme cara Maksimilijana. Kada je od cara dobio naređenje da progoni hrišćane, on se na to nije obazirao već je javno propovedao hrišćansku veru. Kada je car čuo da je solunski komandant i sam hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gde je mučen, a potom pogubljen.Solunski hrišćani Dimitrija su tajno sahranili. Na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva i proglašen je zaštitnikom grada Soluna.Prema  predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, pa je zato nazvan Mirotočivi.
Mitrovdan je nepokretni ili stajaći praznik, što znači da je uvek istog datuma, odnosno 8. novembra po gregorijanskom (novom) ili 26. oktobra po julijanskom (starom) kalendaru.
Mitrovdan je na petom mestu na listi najvećih srpskih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima.
Mitrovdan se u narodu označava i kao doba godine kada počinje zima - hajduci su se tada rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sledeće godine.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena