Yunet
 

Društvo

Vučić: Protiv svake kineske kompanije vodila se kampanja

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 19. novembar 2021. • 14:31 •

Vučić: Protiv svake kineske kompanije vodila se kampanja

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, komentarišući slučaj vijetnamiskih radnika koji rade na izgradnji kineske fabrike Linglong u Zrenjaninu, da se protiv svake kineske kompanije u Srbiji vodila kampanja, što je i sada slučaj, kao i da ne razume takvu vrstu hajke, upitavši da li je smisao da se oteraju investitori iz zemlje.

Dodao je da je inspekcija izašla na teren, odnosno otišla u Zrenjanin, i ako je utvrdila da su uslovi loši, oni će uslove popraviti i dodao da će država nastojati da pomogne svima, ali da investitore neće terati.
Na pitanje zna li se istina o tome šta se dešava sa vijentamskim radnicima na izgradnji Linglonga u Zrenjaninu, Vučić je rekao da se protiv svake kineske kompanije vodila hajka, podsećajući da smederevsku Železaru i borski Ziđin.
"Tri i po godine sam bukvalno po celom svetu jurili i molili da pronađemo investitore za Železaru, koju su nam Amerikanci ostavili za jedan dolar, koja nije radila, nije doprinosila BDP-u.Jedva smo ubedili kineskog predsednika Sija, a sad tamo radi 5.500 ljudi, i Železara generiše još toliko radnih mesta, kod kooperanata koji rade sa njom. A, onda je krenula i kampanja i protiv Zidnjina, i to nije samo medijska kampanja, već delimično medijsko-politička", rekao je Vučić.
Primetio je da je deo te kampanje krenuo i iz državnih organa, jer su mnogi iz organa državne uprave, kako kaže, valjda da bi se dodvorili onima koji su tu medijsku i političku kampanju vodili, počeli kampanju protiv kompanije koja zapošljava 6.000 ljudi, sa prosečnom platom 100.000 dinara.
Dodao je da su doneli sve filtere koi su potrebni, a do kraja decembra će dodatno u topionicu "da ubace filtere koje mi nismo uspeli".
"Svakog dana vidite patološku potrebu da progonimo one koji su nas spasavili i koji nas danas spasavaju", rekao je Vučić i dodao da su Železara i Ziđin dve od tri najveće izvozne kompanije iz Srbije.
Zato je upitao šta je cilj sa Linglongom.
"Nema problema, poslali smo inspekciju. Nisam sasvim razumeo ni potrebu slanja inspekcije, ali ministri Kisić Tepavčević i Momirović nisu mogli da izdrže taj pritisak... Šta hoćete, da uništimo investiciju od 900 miliona dolara, da Zrenjanin ne napreduje, da ceo srednji Banat zatvorimo", upitao je Vučić.
Ponovio je da ne razume smisao kampanje, dodajući da će, ukoliko inspekcija ustanovila da su uslovi loši, oni koji su radnike angažovali morati da ih poprave.
"I, kraj priče. Ne razumem čemu ta vrsta hajke. Da me ubedite da ste zabrinuti za vijetnamske radnike? Znamo se dobro, niste brinuli o srpskim radnicima.. Sprskoj deci ste govorili da za njih pravite nešto, pa ste pravili studio Velikog brata i otimali pare od toga... Niste zabrinuti za srpsku decu, ali jeste za Vijetnamce... Pa, nemojte mene da lažete i folirate, možda nekog drugog...", rekao je Vučić.
Dodao je da će država nastojati da pomogne svima, ali da neće da rasteruje investitore, jer je njihovo dovođenje izuzetno, "krvavo" težak posao, a u tome smo najuspešniji.
"Ponosan sam i na ovu fabriku, a to - pljunuti, izbaciti svakoga, a onda reći dajte nam plate... Od čega, izvinite? Gledam sinoć na RTS, ''copy-paste'' sa N1 oko Linglonga... super, a onda dođete da kazete možemo li da povećamo plate... Od čega?", rekao je Vučić.
I to što možemo da povećavamo plate, to je zahvaljujući kompanijama koje ovde rade.
"Samo malo razmislite šta finansira zemlju, šta nam daje mogućnost za veće plate i penzije, ako nisu fabrike. Da ne budemo nefer prema svima koji dolaze u zemlju da rade. Da ne rasterujemo ljude, već da branimo. Uvek da budemo na strani radnika, ali oni prvo traže da rade, da imaju pristojnu platu, a onda naravno i na strani investitora", rekao je Vučić.
Dodao je da Srbija mora još mnogo fabrika da otvori, da bi mogla da se bori sa najrazvijenijim zemalja, a da je on lično na različite kampanje i medijske i političke interese, navikao, tako da svu snagu ima, i ima zato što ga pristisci ne zanimaju."O meni neki, sedam, osam godona, 24 sata vode kampanju o meni, izgovaraju šta stgnu, ali ja nemam problem sa tim. Imam cilj ispred sebe, važan, vidim stazu do tog cilja, i ne zanima me čime me gađaju. To je put uspeha", rekao je Vučić.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug Miloš Milivojević

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad