Yunet
 

Društvo

Svečanom akademijom obeleženo 85 godina od izgradnje Sokolskog doma

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 1. decembar 2021. • 20:06 •

Svečanom akademijom obeleženo 85 godina od izgradnje Sokolskog doma

Svečanom akademijom Sokolskog društva „Vojvodina“ koja je održana danas, obeleženo je 85 godina od izgradnje Sokolskog doma, zdanja koje je to društvo sopstvenim sredstvima i zalaganjima podiglo 1936. godine, kao Spomen dom kralju Aleksandru I Ujedinitelju i generacijama ga je čuvalo i sačuvalo.

Događaju je prisustvovao član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin koji je upravi i članstvu Društva čestitao značajan jubilej.
- Grad Novi Sad je ponosan na Sokolsko društvo ’’Vojvodina’’, naše najtrofejnije i najmasovnije gimnastičko udruženje koje je oduvek bilo nosilac razvoja sportske gimnastike u Srbiji. Od svog osnivanja 1905. godine, do danas ovo društvo uspelo je da očuva izvorne principe i vrednosti Sokolskog gimnastičkog sistema i da neguje dugu tradiciju gimnastike, u našem gradu. Takođe, svojim programima ostvaruje cilj omasovljenja i svestranog fizičkog, ali i kulturnog vaspitanja dece i omladine. Upravo to su vrednosti koje ćemo uvek podržati. Jer pored toga što se radujemo uspesima njihovih članova, mi prepoznajemo i visoko vrednujemo nemerljiv značaj Sokolskog društva „Vojvodina“ u stasavanju mnogih generacija dobrih ljudi - izjavio je Ognjen Cvjetićanin.
Na svečanosti su dodeljene plakete institucijama, udruženjima i pojedincima koji su pomogli i podržavali rad novosadskog Sokolskog društva. Takođe, predstavljen je i drugi deo fotomonografije, autora Filipa Bakića i Miroslava Kovačeva koja obuhvata period od 1996. do 2020. godine i oslikava društveni, prosvetni i kulturni razvoj Sokolskog društva i Novog Sada u kojem ono postoji i radi više od 115 godina.
Predsednik Sokolskog društva „Vojvodina“ Miroslav Kovačev istakao je da se, od trenutka svečanog otvaranja Sokolskog doma 1936. godine pa do danas, očuvao duh predaka.
- Njihova vizija očuvana je kroz dugu istoriju i turbulentne promene, kao i postojanje termina dom, kroz sve nazive koje je imao. Neki su ga zvali, a zovu ga i danas Sokolski dom, drugi Dom kulture, za neke je on Dom Partizana, Sokolana, ili jednostavno klub, a mi danas, češće u šali kada nas pitaju gde idemo, odgovaramo sasvim jednostavno - idemo kući. Kroz naš dom prošle su mnoge generacije, bez kojih ova zgrada ne bi imala ovoliku vrednost. Upravo zahvaljući njima mi danas ne obeležavamo samo godišnjicu izgradnje zgrade, već promovišemo i fotomonografiju, koja svedoči o čarima ovog doma, sporta i njegovih članova. To je samo jedna od aktivnosti kojom želimo da se odupremo zaboravu vremena, uz obećanje da ćemo nastaviti da idemo napred i da ćemo dati sve od sebe da čuvamo ove temelje- istakao je Kovačev.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad