Yunet
 

Društvo

Patrijarh Porfirije: Priđimo jedni drugima, jer jedni bez drugih ne možemo

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 5. januar 2022. • 15:45 •

Patrijarh Porfirije: Priđimo jedni drugima, jer jedni bez drugih ne možemo

Tradicionalnim pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi" Srpska pravoslavna crkva, patrijarh Porfirije sa mitropolitima, episkopima i Ohridskom arhiepiskopijom, čestitao je Božić i pozvao na ljubav, zajedništvo svih pravoslavnih Srba, s posebnom brigom za one koji žive na Kosovu i Metohiji i rasejanju.

Patrijarh je ukazao, međutim, da nam radost nije potpuna, jer ove godine rođenje Hrista Spasa slavimo u svetu ispunjenom strahom i nemirima, atmosferom nerazumevanja, nepoverenja i netrpeljivosti.
Božić, kaže, dočekujemo u atmosferi sve do isključivosti proistekle iz uznapredovale kulture sebičnosti i predstavljanja individualizma, u suštini vrhunskih vrednosti globalnog potrošačkog mentaliteta.
"Pored toga, u svetu stalnih promena, u kojem se jedino ne odstupa od straha za gubitkom životne sigurnosti, današnjem čoveku kao da suštinski ne pomažu ni dostignuća u medicini, industriji i tehnologiji", naveo je patrijarh u Božićnoj poslanici i istakao da se čini kao da, kako kaže, ljudsko društvo u osnovi više nije isto.
Naučno-tehnički doprinosi pod uticajem informacionih tehnologija teže da promene način opštenja među ljudima povećavajući njihovu otuđenost i usamljenost, ističe se u Poslanici i ukazuje da je "dovoljno osetiti nesigurnost kod lečenja osnovnih bolesti, pa da strah dobije krajnji egzistencijalni vid".
Citirajući nobelovca Ivu Andrića, patrijarh je podsetio na njegove reči "da stvarna i najveća opasnost nije u opasnostima koje nam zaista prete, nego u strahu koji je u nama".
Uz posebne čestitke za Božić zahvalnost je upućena i svim lekarima i zdravstvenim radnicima, za koje se, kaže, mole Bogomladencu Hristu.
"Molimo se i za bolne da što pre ozdrave i da zaraza koja je napala svet prođe! Molimo se i da mi, pravoslavni hrišćani, više ne strahujemo za svoje živote i da ne ustuknemo pred opasnostima koje sobom nosi bolest izazvana širenjem virusa...", naveo je patrijarh, uz poziv svima da se za vreme trajanja pandemije pridržavaju razumnih mera i preporuka vlada i drugih nadležnih institucija u državama i oblastima u kojima žive.
Isto tako podseća sve i svakoga na izbegavanje isključivosti i poštovanje ljudske slobode kao najuzvišenijeg i najvrednijeg Božjeg dara datog čoveku.
"Suočavajući se tako sa globalnom pretnjom od virusa korona, najpre shvatimo da je čovek stvoren da u ovome svetu deluje kao jedini pravi činilac stabilnosti i opstanka", poruka je patrijarha, ali i upozorenje da u zavisnosti od upotrebe svoje slobodne volje može biti i jedini remetilački činilac, jedini, kako navodi, "pravi virus".
"Svojom intervencijom u ljudsku prirodu i nasiljem nad tvorevinom u celini čovek remeti veličanstveni sklad svega što je Bog stvorio", navodi se u Poslanici i ističe da u tom smislu, virus korona, kao i svaki drugi virus, samo je odraz nesagledivo dubljeg problema.
Virus je, poručuje se, izraz pedagoške opomene čoveku da se vrati zapovestima Božjim, jer kada se od prirode otima i kada se ne živi u saglasju sa poretkom koji je Bog ustanovio, ona prestaje da biva našim miroljubivim staništem.
"Ona dugo pamti i trpi nepravdu, ali pre ili kasnije uzvraća udarcima. Prirodu, dakle, moramo poštovati, negovati i čuvati kao najvredniji dar Božji", poručio je patrijarh Porfirije i pozvao na trezvenost s tim u vezi.
Uz pozdrave i molitve za pravoslavne Srbe u rasejanju i, posebno onima koji žive na Kosovu i Metohiji, u Poslanici se poručuje da Crkva zna za njihova iskušenja koja još uvek traju, ali da je ona uvek uz njih i da će uvek biti. "Danas smo duhovno i molitveno sa svima vama na svakome mestu vašega življenja. Svaki pravoslavni dom postaje mali Vitlejem u kojem nas prožima smisao badnjaka i toplina slame...", poručeno je u Poslanici.
Poseban naglasak u Poslanici je stavljen na ljubav, kao iskonski pokretač svih događaja u istoriji spasenja, a pogotovu u dolasku Božića.
Važno je da shvatimo, kaže patrijarh, da nas rađanje Bogočoveka u skromnoj vitlejemskoj pećini poziva na pravu ljubav, prožetu iskrenim osećajem bratstva među ljudima.
Ta ljubav je, ističe, vođena je staranjem o drugima, a ne sebičnim iluzijama zajedništva koje globalna kultura, naročito u ove praznične dane, koristi u komercijalne svrhe, ne donoseći time pravi mir i suštu radost. Patrijarh u Poslanici poziva da priđemo jedni drugima da bi smo, kako navodi, shvatili da smo potrebni jedni drugima,
"Bog čoveku i čovek Bogu, prijatelj prijatelju i rod rodu, svako svakome, jer jedni bez drugih ne možemo", poruka je poglavara SPC.
Pritom ističe da ne treba da se opterećujemo pitanjem ko nam je sve bližnji, nego se umesto procene onoga šta nama drugi čine zapitajmo kome smo mi bližnji i šta za druge mi činimo.
"Budimo, dakle, bližnji svakome na koga smo upućeni po meri ljubavi Hristove. Zaživi li ovo načelo ljubavi u nama, mi ćemo u svetu koji duboko vapi za ljubavlju začeti klicu spasenja i odnegovati je. Prave i večne ljubavi nema bez Hrista Spasa u kome su se srele i večno sjedinile Božja ljubav prema čoveku i čovekova ljubav prema Bogu", poručeno je u Poslanici.
U ovim radosnim danima, navodi se, oživljava se običaj mirboženja u porodici i susedstvu, među srodnicima i na radnom mestu, svuda gde se nalazimo, izmirenje sa Bogom i bližnjima prati iskonski pozdrav - Mir Božji, Hristos se rodi.
Uz čestitke za Božić je čestitka sa željama za istinsko dobro u Novoj 2022. godini.
 

 

izvor: Tanjug

Foto: Tanjug Zoran Žestić

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena