Yunet
 

Društvo

Projekat „Inkluzija Romkinja i Roma i povratnika kroz nove šanse za zapošljavanje u Novom Sadu“

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 12. januar 2022. • 14:52 •

Projekat „Inkluzija Romkinja i Roma i povratnika kroz nove šanse za zapošljavanje u Novom Sadu“

Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu Grada Novog Sada u partnerstvu sa Centrom za proizvodnju znanja i veština, a uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnju saradnju – GIZ, realizuje projekat „Inkluzija Romkinja i Roma i povratnika kroz nove šanse za zapošljavanje u Novom Sadu.

Period realizacije projektnih aktivnosti je od 1. decembra 2021. godine do 30. novembra 2022. godine, a ukupan budžet projekta iznosi 99.808,45 €. Opšti cilj projekta je doprinos smanjenju siromaštva, podizanju zapošljivosti i inkluziji u društvene tokove Roma i povratnika u Novom Sadu, a posebni ciljevi su poboljšane mogućnosti prihoda, zapošljavanja i samozapošljavanja sa fokusom na inkluzivno tržište rada i otvaranje novih radnih mesta, ojačani integrisani međusektorski odgovor na pitanja zapošljavanja Roma i povratnika kroz izgradnju kapaciteta relevantnih aktera, izradu predloga mera za politike i podizanje svesti u zajednici.
Projekat je usmeren na smanjenje siromaštva, povećanje zaposlenosti i socijalne uključenosti Roma i povratnika u Novom Sadu. Zbog specifičnosti Novog Sada i dugogodišnjeg iskustva projektnih partnera u planiranju i implementaciji različitih pristupa pri inkluziji i zapošljavanju ove ciljne grupe, projekat će se sastojati od niza prilagođenih aktivnosti koje su dizajnirane za različite podgrupe ciljane populacije.
Aktivnosti podrazumevaju poslovno angažovanje 10  žena u oblasti socijalne zaštite, program zaposlenja sa poznatim poslodavcima za 10 Roma i povratnika, mere zapošljavanja u okviru radne aktivacije 10 korisnika novčane socijalne pomoći i mentorsku podršku tokom zaposlenja, samozapošljavanje i/ili novi program zaposlenja za pet Roma i povratnika.
Očekivani rezultati projekta su povećane mogućnosti sticanja prihoda kroz samozapošljavanje i novo zapošljavanje, kao i unapređen integrisani međusektorski pristup u zajednici zapošljavanju Roma i povratnika.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad