Yunet
 

Društvo

Nastavak podrške Pokrajinske vlade Jevrejskoj opštini Novi Sad

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 14. januar 2022. • 14:00 •

Nastavak podrške Pokrajinske vlade Jevrejskoj opštini Novi Sad

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas sa predsednikom Jevrejske opštine Novi Sad Mirkom Štarkom.

Na sastanku je bilo reči o nastavku podrške Pokrajinske vlade radu i aktivnostima Jevrejske opštine, kao i o predstojećoj komemoraciji povodom 80. godišnjice Novosadske racije, 23. januara.
„Nastavićemo i u budućnosti sa aktivnom podrškom očuvanju celokupnog  nasleđa jevrejske zajednice u Vojvodini. Baštinimo zajedničku istoriju i delimo odgovornost da očuvamo vrednosti i prenesemo ih budućim generacijama“, rekao je Mirović.
On je podsetio na to da je na inicijativu Pokrajinske vlade sačinjen sveobuhvatan spisak žrtava sa teritorije Srema tokom Drugog svetskog rata, istakavši da se planira početak procesa utvrđivanja spiska i za teritoriju Bačke, a potom i Banata, kako bi konačno bio utvrđen kompletan spisak svih žrtava i objavljen u digitalnoj formi na sajtu Arhiva Vojvodine.
„To će predstavljati svojevrsni legat za nove generacije kako bismo sačuvali sećanje na sve nevine žrtve“, naveo je Mirović.
Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark zahvalio je Pokrajinskoj vladi na kontinuiranoj podršci toj zajednici, koja broji 600 članova, i koja je posle beogradske najveća u Srbiji.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena