Yunet
 

Društvo

EXIT predstavio ekskluzivni VR projekat na Svetskoj izložbi Expo Dubai

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 25. januar 2022. • 12:43 •

EXIT predstavio ekskluzivni VR projekat na Svetskoj izložbi Expo Dubai

EXIT, dvostruki evropski festivalski šampion, predstavljen je na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai sa ekskluzivnim VR projektom.

Posetioci Srpskog paviljona imaju priliku da kroz njega EXIT festival iskuse sa mesta koja nikome nisu dostupna – tačno pored Davida Guette na Glavnoj bini ili uz Solomuna i Paul Kalkbrennera na Dance Areni! Ovaj impresivni audio-vizuelni projekat čine poznate festivalske lokacije snimljene 8K 360 VR kamerom proteklog jula, kada se EXIT upisao u istoriju kao prvi veliki festival održan od početka pandemije. Novosadski festival jedan je od svega nekoliko svetski poznatih festivala koji su predstavljeni na Svetskoj izložbi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Posetioci Expa i Srpskog paviljona kroz EXIT VR u Dubaiju mogu biti na dunavskom Varandinskom mostu, koji svake godine pređe na hiljade ljudi da bi stigli do Petrovaradinske tvrđave i festivala.
Slede glavna kapija i raskrsnica koja vodi do brojnih festivalskih bina i zona. Na Glavnoj bini čeka ih David Guetta, ali ovog puta mogu biti pored njega, na mestu na kojem niko nije bio! Na obližnjoj, svetski poznatoj mts Dance Areni posetiocima se pruža prilika da stoje uz legendarne Paula Kalkbrennera i Solomuna, a pogled na hram elektronske muzike i jutra za pamćenje mogu imati i iz VIP zone.
EXIT VR se nalazi u Srpskom paviljonu, koji je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, spajajući bogato nasleđe Vinče sa digitalnom, modernom Srbijom. Paviljon je u potpunosti digitalizovan i može da se poseti i virtuelno. Inovativna VR tehnologija upoznaje posetioce sa 7.000 godina starom Vinčanskom kulturom, kao i sa srpskim velikanima poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića. Osim VR-a, milioni posetilaca iz celog sveta moći će da istraže najveća blaga naših nacionalnih muzeja, tehnoloških inovacija i turističke ponude.
U okviru predstavljanja Srbije na Svetskoj izložbi, EXIT festival je sa Nacionalnom platformom „Srbija stvara“ 14. januara organizovao koncert jedinstvenog izvođača sa elektronske scene – Satorija, inače Holanđanina srpskog porekla. Satori je u saradnji sa najistaknutijim muzičarima tradicionalne muzike Srbije i Balkana, kao što su Amira Medunjanin, Milica Majstorović, Peia, Esma Redžepova (post mortem), predstavio svoj najnoviji projekat – „Čuda Vinčanske kulture“.
Na ovogodišnjoj Svetskoj izložbi učestvuju 192 države iz celog sveta, a očekuje se da će privući oko 25 miliona posetilaca. Svetska izložba je nastala 1851. godine, da bi se pod jednim krovom okupile ideje, kulturna dobra, tehnološka i industrijska dostignuća država sveta. Ovo su događaji koje su tokom prethodnih 170 godina promenili svet i na kojima su predstavljene inovacije poput naizmenične struje, telefona, televizije, kompjutera, zvučnog filma, fotografije u boji i mnoge druge.

 

Foto: EXIT

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad