Yunet
 

Društvo

Konferencija povodom završne faze projekta „Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej"

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 14. april 2022. • 14:21 •

Konferencija povodom završne faze projekta „Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej gsigma.rs

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić obratio se danas na konferenciji povodom završne faze projekta „Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej“.

Projekat vredan gotovo 14 miliona evra odnosi se na revitalizaciju kanala Begej i sufinansiran je sa 11,77 miliona evra sredstvima iz Evropske unije, putem Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija–Srbija. Njegovom realizacijom rekonstruisane su prevodnice u Srpskom Itebeju i Kleku, zatim u Sanmihaju Romanu (Rumunija), izgrađeno je pristanište i sidrište u Zrenjaninu, kao i biciklistička staza u dužini od 33 kilometra od Zrenjanina do granice sa Rumunijom.

Vrednost projekta, kako je Sofić naveo, ogleda se u tome što je usmeren na jačanje mobilnosti građana u okviru turističkih ruta, unapređenje životne sredine i transportne infrastrukture na kanalu Begej. „Ovim projektom obezbeđeni su preduslovi u vidu potrebne tehničke dokumentacije za otpočinjanje i nastavak radova na čišćenju kanala i revitalizaciji pristaništa koji će zajedničkim naporima dveju zemalja omogućiti punu saobraćajnu prohodnost ovog važnog plovnog puta ukupne dužine 120 kilometara“, poručio je Sofić. On je ocenio da se uspešnom realizacijom prekograničnih projekata razvijaju partnerstva koja neposredno dorinose identifikovanju zdravih, realnih i inovativnih poduhvata, koji uvažavaju lokalne potrebe građana u cilju njihove potpunije mobilnosti i pospešuju povezivanje privrednih subjekata radi njihove čvršće i trajnije saradnje na ekonomskom planu.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je upravo ovo najbolji primer kako se prekograničnim projektima prave strateški koraci. „Oživljavanjem celog ovog područja dali smo impuls za vraćanje ovog podneblja tamo gde je nekada bilo, jer revitalizujemo ono što je izgrađeno davne 1912. godine i stvaramo mogućnosti za snažniju komunikaciju i saradnju dveju susednih zemalja, kao i bolje prilike za same građane u pograničnom području“, poručio je Pastor.

Na strateškom projektu revitalizacije Begeja, reke koja izvire u Rumuniji, a uliva se u Tisu kod Titela, učestvovali su, kao partneri, Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“, Županijski savet rumunskog Timiša i Administracija rečnog basena Banat iz Rumunije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena