Yunet
 

Društvo

Na BFI nastupilo 14. trupa pred skoro 10 hiljada gledalaca

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 15. april 2022. • 18:09 •

Na BFI nastupilo 14. trupa pred skoro 10 hiljada gledalaca

Ukupno 27 koreografskih komada, među kojima su dve svetske premijere, izvedeno je tokom 23 večeri, a u glavnom programu nastupilo je 14 trupa iz 12 zemalja, pred tačno 9.586 gledalaca u Beogradu i Novom Sadu, pokazuju podaci organizatora 19. Beogradskog festivala igre, uspešno održanog od 16. marta do 12. aprila.

"Beogradski festival igre jedan je od najboljih u Evropi, a znam ih sve! Veoma sam uzbuđen i veoma sam radostan što sam ovde, što sam deo festivala, a kada je reč o ovogodišnjim učesnicima, to je sjajno ukomponovan izbor", rekao je slavni izraleski igrač i koreograf Jair Vardi, direktor Centra za igru i pozorište Suzan Delal iz Tel Aviva koji je, kao specijalni gost, posle 43 godine ponovo posetio Beograd i otvorio festival.

Pod sloganom "Verujemo u jednu igru" publika je od sredine marta do sredine aprila imala prilike da vidi nastupe kompanija i umetnika sa tri kontinenta, predstavljena su različita ostvarenja, od onih namenjenih za intimnije prostore pa do ne samo umetnički, nego i logistički i scenski izuzetno zahtevnih produkcija, a poznavaoci prilika u savremenoj igri saglasni su u tome da su odigrane predstave odličan presek aktuelnih istraživanja i tendencija na evropskoj i svetskoj umetničkoj sceni. Sve predstave iz programa, uprkos brojnim izazovima i povremenim neizvesnostima zbog objektivnih okolnosti, izvedene su u skladu sa najavljenim programom. Pored toga, publika je, nakon više od dve godine i šest odlaganja zbog kovida, u završnici 19. Beogradskog festivala videla i spektakularan nastup Balet džez Montreala sa predstavom Igraj sa mnom, omažom slavnom pesniku i jednom od najvećih svetskih kantautora Leonardu Koenu. Ljubitelji igre koji su više od dve godine čuvali karte za ovaj nastup su obe večeri u Srpskom narodnom pozorištu pratili spektakularno finale festivala sa oduševljenjem i komentarima da je tako maestralno izvođenje svakako vredelo čekati. Beogradski festival igre je u svom 19. poglavlju vratio publiku u sale, što je posebno značajno u vreme kada mnogi evropski i svetski festivali, kao i renomirane pozorišne kuće, strahuju od smanjenja poseta zbog promena navika publike tokom kovida.

Beograd je time ostao upisan na mapu svetskih kulturnih dešavanja, a napore organizatora primetila je i strana štampa, pa je tako, između ostalog, Vašington post zabeležio da festival nije prekidan ni u protekle dve godine tokom pandemije, a Linda Šelton, direktorka čuvenog njujorškog Džojs teatra, u razgovoru za ovaj uticajni list pohvalila je poteze direktorke festivala Aje Jung kao primer kako promoteri igre u svetskim okvirima mogu da sarađuju da bi problemi sa pandemijom bili prevaziđeni. Pored toga, kritičarka i urednica italijanskog magazina specijalizovanog za igru "Danza e Danza" napisala je da je "festival usmerio pažnju kompletne industrije igre na srpsku prestonicu", a da je program "jedno prelepo putovanje i zanimljivo istraživanje svih vrsta savremene igre i trenutka". Predstave je ove godine, uz brojnu publiku, pratilo i 22 gostiju festivala, kritičara i producenata iz inostranstva. Produkcijski zahtevniji komadi podrazumevali su i kompleksne scenografije, tako da je oprema za njih u Srbiju dovezena u sedam kamiona, a za članove umetničkih i tehničkih timova iz inostranstva obezbeđeno je 317 avio karata. Prema podacima organizatora, ostvareno je blizu 1.200 noćenja u hotelima u Beogradu i Novom Sadu. Već tokom 19. izdanja počele su i pripreme za 20. Beogradski festival igre, uz nadu da će jubilarno izdanje proteći u manje turbulentnim okolnostima, na radost izvođača i publike.

 

Izvor: Tanjug

Foto: RTS , Jaroslav Pap

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena