Yunet
 

Društvo

Tabaković:70% inflacije hrana i energenti,usporavanje od jula

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 23. april 2022. • 11:37 •

Tabaković:70% inflacije hrana i energenti,usporavanje od jula

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković istakla je da čak 70 odsto ukupne inflacije u martu kod nas potiče od cena hrane i energenata, a da se usporavanje inflacije očekuje od polovine godine.

U autorskom tekstu za "Srpski telegraf" ona je navela da se u Srbiji kao i u drugim zemljama od avgusta prošle godine beleži rast inflacije.
"Ključan razlog zbog kog se inflacija nalazi na tom nivou jesu cene energenata, kao i cene hrane. One su u celom svetu na visokom nivou i zato je kod nas u velikoj meri reč o uvezenoj inflaciji", ocenila je ona.
Dodala je da se prema trenutnim projekcijama NBS očekuje da će se do kraja drugog tromesečja međugodišnja inflacija kretati oko trenutnog nivoa da bi u drugom delu godine počela da opada.
"Na usporavanje inflacije trebalo bi da utiče smanjenje cena hrane. Tu očekujemo uticaj nove poljoprivredne sezone koja bi, pored cena neprerađene hrane (voća, povrća i mesa), trebalo da dovede i do smanjenja cena kukuruza, pšenice, suncokreta i soje, koji su važni ulazni troškovi u proizvodnji prerađene hrane", navela je ona.
Tabaković je dodala da NBS ima čime da održi relativnu stabilnost deviznog kursa koja je najznačajnija, kao sidro koje održava i nisku inflaciju, odnosno onaj njen deo na koji NBS može da utiče.
"Već gotovo deceniju za nas ta stabilnost nema alternativu. O tome svedoči činjenica da su i tokom prethodne duže od dve godine promene kursa dinara u odnosu na evro na drugoj decimali. Upravo ta stabilnost nam daje osnov da ohrabrimo naše građane da i u kriznim vremenima ostanu odmereni i uzdrže se od impulsivne potrošnje i ishitrenih odluka - kao što je i konverzija dinarske štednje u strane valute", poručila je ona.
Guvernerka je istakla da su jedan od važnih faktora stabilnosti na deviznom tržištu i visoke devizne rezerve.
Navela je da je uprkos pandemiji i sukobima u Ukrajini, što je izazvalo povećan uvoz nafte i gasa kada je NBS prodavala devize, centralna banka u periodu od pet godina i dalje neto kupac deviza u iznosu od preko dve milijarde evra.
"Podaci govore da smo održali stabilnost u periodu svih kriza, a nije ih bilo malo, uključujući i ovaj period do sada nezapamćenih pritisaka na domaćem deviznom tržištu. Prekomerna tražnja i u menjačnicama i u prodavnicama i na benzinskim stanicama stvara nepotrebne pritiske i ne ide u prilog nikome", poručila je guvernerka.
Ona ističe i da je pokazano da nema potrebe za strahom, jer su država i ljudi koji je vode pokazali da zaista čine sve da građani Srbije krizu najmanje osete.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug Sava Radovanović arhiva

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena