Yunet
 

Društvo

Ograničen izvoz sirovina radi sigurnosti građana Srbije

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 26. april 2022. • 13:57 •

Ograničen izvoz sirovina radi sigurnosti građana Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima Udruženja „Žita Srbije“.

Sastanku je prisustvovao i potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.
Ovo je drugi sastanak premijerke Brnabić sa ovim udruženjem, a tema sastanka bila je izvoz žitarica i uljarica iz Republike Srbije.
Predstavnici Udruženja pozdravili su odluku vlade da na prošlonedeljnoj sednici odobri ograničen izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja. Istakli su da su najveći izazovi sa kojima se u ovom periodu susreću logističke prirode, te da je prioritet da administracija kvota bude što jednostavnija kako bi izvoz bio što efikasniji.
 Predsednica vlade istakla je da je prioritet da snabdevenost domaćeg stanovništva svim neophodnim namirnicama ostane sigurna u narednom periodu i da će u skladu sa tim biti dopuštan ograničen izvoz svih sirovina. Svi učesnici sastanaka saglasili su se da je zbog toga održavanje ovih sastanaka od izuzetne važnosti, kako bi se pratila kretanja na tržištu i shodno tome kvote za izvoz bile korigovane po potrebi.
Podsećamo, prijave za izvoz za mesec maj traju do četvrtka i svi zahtevi podnose se elektronskim putem na mejl adresu [email protected].  Po zahtevu je moguće tražiti odobrenje za izvoz maksimalno 20 odsto odobrenih količina po grupi proizvoda na mesečnom nivou. U slučaju da izvoznici ne izvezu ili prekorače odobrene količine, narednog meseca neće moći da podnesu zahtev za izvoz. Zahtevi za naredne mesece podnosiće se od 20. do 25. dana tekućeg meseca.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena