Yunet
 

Društvo

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 28. april 2022. • 15:21 •

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić izjavila je danas da su u poslednjih nekoliko godina uočeni vidljivi pomaci u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u našoj zemlji.

Kisić je, na svečanosti na kojoj su povodom 28. aprila – Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu i Dana bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji dodeljena nacionalna priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, istakla da je Inspektorat za rad u prethodnoj godini ostvario značajne rezultate u cilju unapređenja inspekcijskog nadzora u ovoj oblasti.
Ministarka je podsetila na to da su tokom prošle godine inspektori rada izvršili 63.670 inspekcijskih nadzora, što je za približno 1.500 više nego 2020. godine, od čega je više od polovine, oko 33.000 nadzora bilo u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.
Ona je ukazala na značaj bezbednog i zdravog radnog okruženja, uz ocenu da je poznato da oko jedne trećine života provedemo na radnom mestu, tako da nam je svima od izuzetnog značaja da radno mesto bude bezbedno, podsticajno i prijatno.
Kisić je rekla da su zato aktivnosti na unapređenju stanja u ovoj oblasti jedan od prioriteta resornog ministarstva i odvijaju se i kroz unapređenje saradnje sa socijalnim partnerima na promociji i unapređenju kulture rada.
U narednom periodu aktivnosti ministarstva u ovoj oblasti biće usmerene na donošenje novog zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i predlaganje strateškog okvira za period od 2023. do 2027. godine, kao i na dalje povećanje kadrovskog kapaciteta i modernizacije rada Inspektorata za rad, na čemu je resorno ministarstvo intenzivno radilo poslednjih meseci, dodala je ministarka.
Ona je izrazila uverenje da će ove mere doprineti još efikasnijem delovanju Inspektorata za rad u narednom periodu i na Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu poželela još bolje i bezbednije uslove za rad u našoj zemlji.
V.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Dunja Cicmil navela je da se uređenjem i unapređenjem sistema, kojim se ostvaruju bezbedni i zdravi radni uslovi, u najvećoj mogućoj meri obezbeđuje smanjenje povreda na radu i profesionalnih bolesti.
Cicmil je naglasila da je ulaganje u unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu i podizanje kulture prevencije stalna potreba i poslodavaca i zaposlenih  i društvene zajednice.
Razumevanje ove oblasti kao socijalnog, ekonomskog i tehničko tehnološkog fenomena od strane poslodavaca i zaposlenih je preduslov uspešne prevencije povreda na radu i profesionalnih bolesti, istakla je ona.
Cicmil je naglasila da je Uprava za bezbednost i zdravlje na radu uradila mnogo toga u prethodnoj godini, pored ostalog udvostručila broj nadzora nad radom pravnih lica i preduzetnika koji poseduju licencu iz ove oblasti.
Na svečanosti su uručena nacionalna priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, koja su, u kategoriji pravnih lica i preduzetnika koji imaju više od 250 zaposlenih dobili Naftna industrija Srbije a.d., Preduzeće za proizvodnju prehrambenih proizvoda MARBO PRODUCT d.o.o. Beograd, Yanfeng International Automotive Technology Serbia d.o.o. Kragujevac, WEST PHARMACEUTICAL SERVICES Beograd d.o.o. Kovin i Fabrika kartona UMKA d.o.o.
U kategoriji pravnih lica i preduzetnika koji imaju manje od 250 zaposlenih nagrađeni su Društvo sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju i promet građevinskog materijala Jelen Do, Privredno društvo E-RECIKLAŽA 2010 d.o.o. Niš i Industrija boja i lakova HELIOS Srbija a.d. Gornji Milanovac.
Nacionalna priznanja uručena su i fizičkim licima, organizacijama i udruženjima za postignute rezultate i zasluge u promociji bezbednosti i zdravlja na radu.
Nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada za Srbiju Jovan Protić uručio je u okviru projekta “Unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji“ stipendije studentima za polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu, dok je državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović uručila vaučere za informaciono-komunikacionu opremu pravnim licima i preduzetnicima sa licencom za obavljanje poslova iz bezbednosti i zdravlja na radu.
 

 

Foto: Đorđe Krstić

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad